Онкоболна съди държавата заради отказано лечение

  • 04 декември 2012 18:37

  • 1645
  • 0
Онкоболна съди държавата заради отказано лечение
©

Комисията за лечение в чужбина не разреши животоспасяваща трансплантация зад граница на 60-годишната Нина Методиева. Тя е с тежка форма на левкемия, с чието лечение чрез присаждане на костен мозък докторите у нас не могат да се справят. Доказва го становище на Изпълнителната агенция по трансплантации, съобщи Труд.

"Т.е. единственото спасение за Нина бе трансплантацията зад граница, Министерството на здравеопазването обаче даде отказ на молбата й, затова тя заведе дело срещу ведомството. Първото заседание е на 13-и декември т. г.", съобщи пред "Труд" Методи Методиев, съпруг на Нина.

Битката за живот на тежкоболната жена започва на 16 декември м. г. Тогава тя разбира за диагнозата си - остра миелоидна левкемия без матурация (M1 по FAB). Разкриват я изследвания, направени в националната болница по хематология в София. Четири дни по-късно, докато е в Солун, състоянието й се влошава. Там я приемат по спешност в държавната болница "Папаниколау", а събралият се консилиум от лекари започва незабавно лечение, за което близките плащат от джоба си.

"За да не се прекъсне животоспасяващата терапия, на 12 март т. г. подадохме документи до Комисията за лечение в чужбина към МЗ за финансово подпомагане на костно-мозъчната трансплантацията зад граница", разказа съпругът. На 26 март т. г. се събира профилната комисия по трансплантология с водещи експерти, сред които са доц. Добрин Константинов (водещ специалист от болницата по онкохематология в София), проф. Елисавета Йорданова Наумова (национален консултант по клинична имунология, началник на Клиника по клинична имунология и ръководител на Национална публична донорска банка за стволови клетки и костен мозък) и проф. Петър Панчев (председател на Българското урологично дружество).

Профилната комисия по трансплантология казва "да" на лечението на Нина в чужбина и посочва болницата в Солун. Нина пак се влошава и затова в началото на април т. г. лекарите в Солун й правят костно-мозъчното присаждане срещу 70 000 евро. За същата спасителна операция от водеща парижка болница искат 150 000 евро. Но тъй като Нина Методиева, която по професия е доктор, е превеждала при посещенията на гръцки държавници у нас като бившите премиери Константинос Караманлис, Константинос Мицотакис и Андреас Папандреу, то от болницата в Солун й предлагат оферта с два пъти по-ниска цена. Обещават и за следващите пациенти от България цената да е тази.
На 9 април т. г. обаче Комисията за лечение в чужбина отказва финасирането, независимо от становището на експертите от профилната комисия.

Мъжът на Нина започва да пише писма на институциите. "Но чак когато изпратих молбата си за помощ до премиера Бойко Борисов, едва тогава започнаха да ме търсят от Комисията за лечение в чужбина към МЗ...", каза Методи Методиев. Той е много благодарен и за бързата реакция на д-р Даниела Дариткова, председателка на здравната комисия в парламента. Тя написало писмо до здравната министърка Десислава Атанасова, в което й посочва за разминаването в становищата между профилната специализирана комисия и Комисията за лечение в чужбина.

"Заведохме дело, защото не може чиновниците да решават кой да живее и кой да умира", заяви Методиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини