Притискат ни малария и западнонилски енцефалит

  • 03 декември 2012 12:35

  • 1110
  • 0
Притискат ни малария и западнонилски енцефалит
©

Опасни тропически болести, които до вчера бяха само единични случаи у нас, вече са на път да станат масови в резултат на промените в климата, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Става дума за т.нар. векторни заболявания, които се пренасят от комари, кърлежи, мишки.

От миналата седмица у нас вече има жена със западнонилски енцефалит в Русе, каза специалистът. Други двама са изолирани в Бургас и още двама - в Пловдив.

В последната година у нас се хващали по 3-5 случая. Пред 1996 г. по поречието на Дунав в Румъния заболяват близо 1000 души и 74 умряха, напомня той.

От миналата седмица в Европа има и първи взрив на треска денге, която е типична тропическа зараза. Болни са 1400 души на о-в Мадейра, откъдето има пренесени в Германия, Франция и Великобритания.

Гърция вече си има собствена малария, като огнището са мандариновите плантации до Лаковия. Месността била силно заблатена, идеална за комарите.

Глобалното затопляне на земната повърхност и повишението на нивото на световния океан променят животинските и растителните екосистеми и създават идеална среда за подобни екзотични болести.

Страшното е, че лекарите у нас не ги познават, а всички те започват като грип, каза Кунчев. Затона се налагало спешно специализирано обучение на джипитата. В големите районни здравни инспекции пък щели да бъдат назначени по двама-трима биолози, които да ловят мишки, кърлежи и да ги изследват.

Последвайте канала на

Novini.bg
1110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини