Мазнините във вафлите по-опасни от свинска мас

  • 01 декември 2012 16:00

  • 2153
  • 2
Мазнините във вафлите по-опасни от свинска мас
©

Изкуствените трансмастни киселини, популярни като трансмазнини, които се влагат при производството на вафли, сухи пасти, бисквити, кексове, са по-опасни дори от животинските, пише "24 часа".

Многобройни проучвания доказват, че те са рисков фактор за сърцето и артериите, тъй като заради особеност в разграждането им се задържат дълго в кръвта, отлагат се по кръвоносните съдове и образуват плаки, твърдят диетолози.

С решение на Европарламента етикетите на всички суровини, полуфабрикати и готови продукти в държавите от ЕС задължително ще включват информация и за трансмазнините. Нормата обаче ще се прилага от декември 2014 г. Дотогава е гратисният период и предоставянето на информацията е доброволно, по желание на производителите. Изборът какво да консумират остава за потребителите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2153 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.12.01 | 09:45

2
От мас се става премиер,а от вафли счетоводител.Деца, яжте МАС!
BabaPena

2014.12.01 | 09:45

1
Че кой е доказал че свинската мас е вредна бре? То ако беше така отдавна жив човек да не е останал.

Добави коментар

Водещи новини