Очилата с поляризация подобряват зрението на шофьорите

  • 05 юли 2011 13:29

  • 2008
  • 2
Очилата с поляризация подобряват зрението на шофьорите
©

Това каза днес Ирина Жекова, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, по повод започнала кампания за безопасно шофиране с очила.

Ирина Жекова изтъкна, че реакцията на шофьора се подобрява с 1/3 секунда, когато той носи очила с поляризиращи стъкла. "Това
означава, че автомобил, който се движи с 80 км/час, ще позволи на шофьора да спре 7 метра по-рано", допълни тя.

През миналата година при пътно-транспортни произшествия в границите на Европейския съюз са загинали 35 000 души, а в България - 776 души, посочи главен инспектор Стойчо Константинов, началник сектор в отдел "Пътна полиция" при ГД "Охранителна полиция". По негови думи до голяма степен тези пътно-транспортни произшествия се дължат на притъпеното зрение на водачите.

Съгласно стандарта за шофьори стъклата на очилата не бива да бъдат в следните цветове: червен, син и зелен, защото изопачават цветовете на светлинните анализатори, каза Ирина Жекова и препоръча отенъците на кафявия цвят, както и т.нар. физиологични оцветявания. По думите й очилата с дебели дръжки също не са подходящи за шофьори, тъй като пречат на периферното зрение.

Кампанията за безопасно шофиране с очила, която ще продължи 3 месеца, е с информационен характер и има за цел да накара
шофьорите да преминат през очен лекар. Тя е организирана от българската марка за очила "Квиат" и Главна дирекция "Охранителна полиция". Активността й ще е съсредоточена в интернет пространството и в директната комуникация с хората в оптическите магазини.

Последвайте канала на

2008 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.27 | 11:53

2
Ирина Жекова колко оптики има

2014.04.30 | 12:17

1
Две

Добави коментар

Водещи новини