Атанасова: Цените на лекарствата у нас са сред най-ниските

  • 09 ноември 2012 21:01

  • 646
  • 6
Атанасова: Цените на лекарствата у нас са сред най-ниските
© Булфото

Може да се спре напускането на лекарите от страната ни, но трябва много силна политика и добри управленски решения. Това заяви здравният министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, в ефира на БНТ.

Всичките ми условия са насочени към това да се накара обществото да се доверят на лекарите,а тези хора в бели престилки заслужават професионално израстване, добра квалификация и заплащане.

Запитана за лекарските грешки, тя заяви, че когато някой сгреши от некомпетентност или незнание, трябва да се казва на обществото, защото то иска истината, но от друга старана, не трябва да се нахвърляме върху цялото съсловие заради единични случаи.

На въпрос за парите на лекарите в кръвните центрове, Атанасова заяви, че си дава сметка, че тези 17% не са кой знае какво, но трябва да се оценят усилията на екипа й и на нея за подобряване на условията им на труд, въпреки кризата и липсата на средства.

"Можем да се похвалим, че има усвояване по европейските проекти. Инвестицията в младите лекари и тяхната специализация също има напредък. По този проект за младите специализанти ще имаме възможност да даваме по две минимални заплати и да плащаме по 180 лева за тяхното обучение", заяви здравният министър.

В България лекарствата са  с най-ниски цени спрямо много други европейски страни, уточни още тя. Според нея са вложени много усилия, за да плаща българският пациент много по-малко за медикаменти. За цялата 2012 година на проверка подлежат 2200 лекарствени продукта, на 550 от тях вече цените са по-ниски.

Що се отнася до болницата в Девин, Атанасова заяви, че това е пример за лош мениджмънт. Държавата предложи решение - да бъде открит филиал на болницата в Смолян, който да работи в Девин. Съдбата на общинските болници навсякъде е горе-долу една и съща, те имат много големи задължения.

Последвайте канала на

646 6

Коментари 6

Добави коментар
Васил Левски

2012.11.12 | 12:02

3
Ей колкото и да се опитвам да не псувам,не мога... МАЙКА ВИ ШИ И.А... Ко лъжете ве да ви е.а майката... ако на 10 лекарства едно е по евтино и то с 1 стотинка на фона на мизерните заплати ко ма топли ма пача... и без пари да ги давате докарахте хората до там че да нямат пари за гориво да дойдат да си ги вземат да ви е.а майката

2012.11.12 | 12:06

6
В момента живея в Испания.С мен е и 80 г баба която в България плащаше 180лв за лекарства месечно а в момента за същите плащаме около 80 лв.Миналия месец се наложи да и купим антибиотик,цената беше 6лв. Сами си направете изводите,колко много ни лъжат и манипулират политиците.

2012.11.12 | 12:03

5
Продължавайте да гласувате за ГЕРБ! Лекарствата ни са най-евтини в Европа, заплатите ни са най-високи, магистралите - най-дълги, а харизматиквата Борисов е истински полиглот, акадамек по всяка една възможна научна дисциплина!
Alex

2012.11.12 | 12:03

4
Лъжеш кучко........

2012.11.12 | 12:01

2
chto ne kagech nechto za zaplatite
Mudov

2012.11.12 | 12:01

1
Къде ги видя тая тез ниски цени .ДА СПРЯО НЕЙНАТА ЗАПЛАТА ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ДА ЕВТИНИ СА

Добави коментар

Водещи новини