Безплатно лекарство скочи тройно!

  • 10 май 2024 07:21

  • 1318
  • 3
Безплатно лекарство скочи тройно!
© pixabay

Безплатно лекарство, което от април се покрива от НЗОК, скочи тройно на свободния пазар, сигнализира читателка на в. „Телеграф“.

Досега жената купувала популярния медикамент за отводняване срещу 6 лева. От този месец обаче на свободния пазар той се продава за над 19 лева, оплака се пенсионерката. Тъй като не успяла да оправи документите си при джипито, с които да получи лекарството безплатно, била неприятно изненадана от новата цена.

Покачването й е факт от началото на април. „До края на март цената, на която ние сме го купували, е била 6 лева и нещо. А сега аптеките го купуват на повече от 18 лева“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Цената е вдигната от търговеца и производителя преди това.

Майки пък сигнализират, че в аптеките няма „Вентолин“, който деца ползват при астма и други белодробни заболявания като бронхит. „Лекарството периодично изчезва. Доставките винаги са по-малко, отколкото е търсенето. При нас сме имали доставка през март, но вече месец и нещо нямаме. То попада в списъка на лекарствата, които се изнасят. Като казвам изнасят, имам предвид вътрешнобщностни сделки в Европейския съюз“, разясни още той.

На свободния пазар няма и ваксини срещу коклюш. „Получихме малки количества преди празниците, но в момента тези количества са изчерпани. В нито един търговец на едро в момента няма ваксини. Възможно е да се намери някъде по аптеките изостанало количество от миналата седмица“, обясни Костов. Около 700 бройки от тях бяха пуснати по аптеките преди Великден.

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

На безплатен PCR за магарешка кашлица ще имат право определени групи от обществото. Ще могат да се извършват в РЗИ – Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и София. Те обаче трябва да отговарят на определени критерии. Така например ще се изследват безплатно  първи случай в населено място в дадена област, заболели деца до 5 години и такива с тежко протичане и хоспитализация, както и малчугани при епидемичен взрив в градина или училище. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1318 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.13 | 12:28

3
за фурантрил става дума

2024.05.10 | 10:58

2
Няма ли КОЙ да разследва Търговска Лига за източване на НЗОК и за частната 'детска болница'?

2024.05.10 | 09:15

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини