Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

  • 18 април 2024 22:31

  • 16408
  • 1
Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака
© Gettyimages

Изследователи от университета в Осака откриха, че тетрациклиновите антибиотици помагат на имунната система да открива раковите клетки по начин, който е различен от сегашните имунотерапии, съобщaва БТА.

Тези антибиотици стимулират имунните клетки, известни като Т-лимфоцити, да атакуват и унищожават раковите клетки.

Проучването е публикувано в списание Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

ЕП с важни мерки срещу недостига на лекарства, ще насърчават разработки на генерици

„Изследвахме тетрациклиновия антибиотик миноциклин в кръвта и туморната тъкан на пациенти с рак на белия дроб“, каза водещият автор Мари Тоне. „Установихме, че миноциклинът повишава антитуморната активност на Т-лимфоцитите, като се насочва към галактин-1, който е имуносупресивен протеин, произвеждан от раковите клетки“.

Екипът установява, че галактин-1 помага на раковите клетки да се скрият от имунната система. След прием на тетрациклин галактин-1 вече не може да спре Т-лимфоцитите да атакуват тумора. Блокирането на галактин-1 може да се окаже ключът към ново лечение на рака.

„Тези антибиотици имат различен механизъм на действие от инхибиторите на имунната контролна точка и други имунотерапии, използвани за лечение на рак“, каза ученият Кота Ивахори. „Надяваме се, че това изследване ще доведе до разработването на нови лекарства, които са насочени към различни имунни пътища и могат да бъдат от полза за хората с рак, особено за тези, които не се влияят от сегашните имунотерапии.“

Тетрациклиновите антибиотици се използват за лечение на пациенти с инфекциозни заболявания в продължение на много години по целия свят. Сега тези лекарства могат да посочат пътя към нови имунотерапии за пациенти с рак, които в момента имат малко възможности за лечение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:22

1
❤️ Г­о­­­р­е­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­и­­­ч­е­т­­­а­­ ­в­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­в­а­­т ­­­-­­­ X­­1­­8­.­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини