Над 250 фармацевтични компании изпращат данни в Системата за верификация

  • 27 март 2024 11:16

  • 251
  • 0
Над 250 фармацевтични компании изпращат данни в Системата за верификация
© Novini.bg/ Canva

Над 250 фармацевтични компании доставят у нас лекарства, отпускани с рецепта и изпращат данни в Системата за верификация. Общо 5 405 продуктови кодове (GTIN) са качени в Системата. Това съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата. 

С Българската система за верификация на лекарствата са свързани над 97% от аптеките (88 аптеки все още не са се свързали със Системата). Всяка седмица в Системата за верификация у нас се изпълняват около 4 милиона трансакции. 

От Системата за верификация се отписват над 75% от отпусканите с рецепта лекарства, като целта е през 2024 г. техният дял да достигне 90%.

Без аптека и лекарства в Мелник

Системата за верификация на лекарствата в България стартира на 9 февруари 2019 г. с цел осигуряване за пациентите на лекарства с автентичен произход. Тя е част от единната Европейска система за верификация на лекарствата и работи стабилно, като се спазват високи изисквания за качество във всички основни и поддържащи процеси. Общите показатели за производителност и наличност на Системата са над 99.90%.

Утре от 13 часа от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) ще представят за първи път съвместен проект: мобилно приложение "Намери своето лекарство". Целта е то да подкрепя българските пациенти в намирането на търсените от тях лекарства, съобщават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
251 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини