Колко ни струва да се разболеем?

  • 26 януари 2024 22:33

  • 1568
  • 2
Колко ни струва да се разболеем?
© pixabay

През есента семейството на Антоанета, включително и децата ѝ, се разболяват. Майката казва, че в такива случаи сметката в аптеката не е никак малка.

"Един човек от семейството като се зарази, след това в повечето случаи всички се заразяват. Така всички трябва да пият лекарства. По-големи са и разходите за прегледи“, разказва пред БТВ Антоанета Малхосян.

Тя и близките ѝ са ваксинирани срещу грип, затова се надява, че грипът ще ги подмине. А през кабинета на д-р Даскалова дневно преминават по 60-70 болни. Голяма част от тях са с грип.

Как грипът уврежда сърцето?

"Грипният вирус е тежък вирус и води често до усложнения, които налагат допълнително лечение“, обяснява пред bTV д-р Даскалова. Според нея грипът се лекува с противовирусни медикаменти.

"Трябва да е приемат медикаменти за понижаване на температурата, капки за нос, както и таблетки за успокояване на гърлото. Част от пациентите се оплакват и от кашлицата, която е много тежка. И ако трябва да направим една елементарна сметка, бих казала, че профилактиката е много по-рентабилна от финансова гледна точка. Защото една противогрипна ваксина струва до 30 лева“, пояснява д-р Даскалова.

При проверка колко би ни струвало разболяването, ако разполагаме с рецепта за противовирусно лекарство, сироп и капки за нос, сметката за четири лекарства от детската рецепта е на стойност над 60 лева. Толкова е и за възрастен, но за три медикамента.

В този сезон най-често в аптеките влизат пациенти с инфекции. "Ако лечението е противогрипно, те плащат 50-60 лева – това е някаква средна цена. Ако се включи антибиотик, може да с стигне до 80-100 лева. Сумата набъбва, ако към задължителните медикаменти се добавят и някакви хранителни добавки“, обяснява фармацевтът Стефан Минков.

Липса на противовирусни лекарства няма, казват още фармацевтите. Поясняват обаче, че има недостиг на някои антибиотици, но не сериозен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1568 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.27 | 01:05

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.26 | 23:22

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини