Д-р Георги Миндов: Онлайн изписването на антибиотици може да доведе до смърт

  • 23 август 2023 21:49

  • 1944
  • 1
Д-р Георги Миндов: Онлайн изписването на антибиотици може да доведе до смърт
©
Слушай новината Слушай новината

Може би с течението на времето всички медикаменти с лекарско предписание ще станат на електронно предписание, за да се следят много неща. Засега това е публикувано за обществено обсъждане. Имаме проблем с антибиотиците - безконтролното изписване и безконтролното получаване. В крайна сметка, ако в момента се опитате да си купите онлайн продукт по лекарско предписание, ще видите следния текст: "Продуктът не може да бъде закупен онлайн. Това каза председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че не може да се предписват онлайн рецепти.

"Ако някой човек е на морето и личният му лекар му предпише онлайн - това е незаконно, технически е възможно, но няма право да го направи. Не трябва да се случва и е много опасно. Знаем за много неприятни странични ефекти, които могат да се получат от лечението. При онлайн предписание отговорността е изцяло на лекаря и ако нещо се случи - усложнения, тежка алергична реакция от антибиотика, може да умреш от една таблетка антибиотик", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Здравният министър за лабораторните проби на шофьорите: Проблемът е сложен

Гостът изтъкна, че никой не е застрахован.

"В момента е задължително да има рецепта и пациентът да го представи на магистър-фармацевта, той да го прочета и ако има грешка - да се свърже с лекаря. Сега това ще бъде заменено с електронно предписание, но контролът никой не казва къде ще е. За едно изписване на таблетка по лекарско предписание без рецепта е четирицифрена глобата на аптеката, която го е направила", поясни председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари

Д-р Миндов е на мнение, че медиците от Спешна помощ не е трябвало да протестират пред Министерството на здравеопазването, защото те са изпълнили ангажимента.

"Трябваше да бъде пред Министерството на финансите, както и пред парламента. Имаме 8% здравна вноска - най-ниската в Европа. Факт е, че там никой не иска да работи, факт е, че хората протестират и има някакъв проблем, който не е от вчера. Работил съм в Спешна помощ и е изключително стресиращо. Реформи се правят с пари", категоричен е д-р Миндов.

За него проблем остават хората, които отказват да си плащат здравните осигуровки: "Чудя се как Фондът съществува, като толкова малко хора внасят, а колко много го ползват, защото децата са 1,2 млн., пенсионерите са 1,3 млн. На първо място сме в Европа по смъртност, по детска смъртност. Здравеопазването е част от системата, но не е всичко", каза още гостът.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1944 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2023.08.24 | 01:33

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства ---- Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини