Ще се възобновят ли регулярните доставки на инсулин?

  • 10 август 2023 09:41

  • 581
  • 0
Ще се възобновят ли регулярните доставки на инсулин?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Регулярните доставки на инсулини ще бъдат възобновени, заяви пред БНР Аркади Шарков - здравен експерт в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и съветник на здравното министерство.

"Този казус не е от сега. Още през септември - ноември темата се завъртя в публичното пространство. Тогава започна подготовка на проект за изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, която завърши при настоящото правителство и в момента проектът за изменения е качен за обществено обсъждане. За да се реши напълно този казус за момента зависи по скоро от външни фактори, но вътрешните фактори, от които зависи това как България може да се справи с недостига, той ги засяга", отбеляза той.

По думите му се предвижда промяна на формулата в системата, която проследява количествата на лекарства в България, и процента, под който се счита, че един лекарствен продукт е дефицитен.

Увеличават се липсващите инсулини, вече са 7

Към момента този процент е 65%. С промените той се увеличава на 100%, т.е. продуктът ще се счита за дефицитен, ако наличието му е под 100%, обяви експертът в интервю за предаването "Преди всички". Освен това ще се следи и потреблението на съответния лекарствен продукт не за 6 месеца, а вече за година назад, за да може да се изчисли нуждата и количествената наличност в страната. 

Шарков подчерта, че един от лекарствените продукти за диабетноболни продължава да се използва и за отслабване. По думите му независимо от голямото произведено количество от компанията, дефицитът е на световно ниво. 

За износа на лекарства здравният експерт коментира, че от една страна износът е изгоден, защото цените на лекарствата в България са едни от най-ниските в ЕС. Другото обаче са обемите на пазарите навън и търсенето - това прави изгодно изнасянето на продукти навън. Има зададени регулации в тази посока от страна на министерството, посочи Шарков. По думите му в бъдеще има опцията министърът да спира износа на дадено лекарство при определени условия. Това е част от мерките, които тепърва ще обсъжда парламентът, уточни той.

Системата за верификация не работи като система за проследяване, нейната цел е да предпази пазара от наличието на фалшиви лекарства, заяви още Аркади Шарков. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини