)
С приближаването на Коледните празници, шоколадовите изкушения все по-често присъстват в модела ни на хранене.
Проф. Донка Байкова припомня пред БТВ, че качественият шоколад действа успокояващо, повишава имунитета, доставя в организма “химикали на блаженството” и активира хормоните на "щастието”.
Освен това шоколадът е с висока енергийна стойност - 540 kcal/100 g. Затова препоръката на специалистите е 30 g/дневно. Ако пък това количество ви се струва твърде малко, движете се повече.
Шоколадът е продукт, който съдържа не по-малко от 35% обща какова маса, в която - минимум 14% са твърди какаови частици и 18% какаово масло.
В минералния състав на шоколада се открояват: желязо, магнезий, цинк, хром. Съдържа теобромин и кофеин, които стимулират мозъчната физиология и сърдечната дейност.
Последвайте канала на
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)