Ето как протича задължителната ваксинация в област Плевен

  • 27 април 2023 15:10

  • 476
  • 0
Ето как протича задължителната ваксинация в област Плевен
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В област Плевен имунизационният обхват на задължителните ваксини е средно между 92 и 95 процента. Това съобщи на пресконференция днес д-р Николай Деков, началник отдел "Медицински изследвания" към Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той посочи, че по време на ковид пандемията през 2020 и 2021 г. значително е спаднал имунизационният обхват, но от миналата година се отчита отново ръст в национален мащаб. 

Д-р Деков коментира данните за три от най-популярните ваксини, част от задължителния имунизационен календар у нас. За Плевенска област с ваксина срещу полиомиелит са имунизирани около 90 на сто от населението. Първият прием срещу морбили е достигнат при 94 процента от жителите в областта. При хепатит Б ваксинираните с първа доза са 99.57 процента, а с останалите три дози ваксинацията е около 90 процента.  

"Излишно е да се убеждават хората колко са важни ваксините и повишаването на имунизационния обхват. Колкото повече са имунизираните хора, толкова по-малка е опасността от разпространение на инфекциозни заболявания, които са ваксинопредотвратими", коментира д-р Деков. Той посочи, че при постигане на имунизационен обхват сред населението от 95 и повече процента срещу дадено заболяване, е по-голям шансът да бъдат защитени хора, които не могат да си поставят ваксини по редица причини. 

Намалял е значително интересът към ваксинацията срещу COVID-19 в област Плевен, отчете още д-р Деков. На ден се поставят около 2-3 дози.

Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, в рамките на тази инициатива Световна здравна организация и местни партньори в областта на общественото здравеопазване с общи усилия повишават информираността относно имунизациите, предпазването от ваксинопредотвратими болести и защита на живота. 

През 2023 г. Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19. Мотото, под което протича инициативата тази година, е "Всяка поставена ваксина е равна на спасен живот".

Ето кои ваксини са задължителни в България

Последвайте канала на

Десислава Станева
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини