Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

  • 24 март 2023 16:38

  • 375
  • 3
Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в пред журналисти в Разград.

Той се срещна с изпълнителния директор на разградската болница д-р Станимир Георгиев, със зам.-кмета Добрин Добрев и с областния управител Драгомир Златев.

В отговор на въпрос за липсващи лекарства за скарлатина, здравният министър посочи, че чува това за първи път, предава БТА. 

„По принцип скарлатината се лекува с антибиотици, а антибиотици в аптечната мрежа имаме. Министерството положи усилия за медикаментите, които бяха с най-голям недостиг в цяла Европа и преди четири дни заредихме 27 560 опаковки Оземпик, 12 500 опаковки Fiasp, което ще задоволи пазара за следващите четири месеца“, обясни министър Меджидиев.

Той посочи, че има проблем с доставките на Вентолин, но това, по думите му, е проблем в цяла Европа. Здравният министър посочи още, че има уверение за получаване от следващия месец на количества на Пулмикорт. 

27 650 опаковки Ozempic са доставени днес в България

Меджидиев каза още, че редовно се следят медикаментите, макар по думите му така наречената система СЕСПА да е несъвършена и според него трябва да се коригира.

„Подготвили сме законопроект, с който да коригираме тази проследяваща система и в момента, в който имаме парламент, веднага Министерството на здравеопазването ще внесе тези изменения в закона, за да може да получим адекватния контрол, който държавата може да осъществява върху търговците на едро, реекспорта на медикаменти и всички тези механизми“, добави министърът на здравеопазването.

Виолета Симеонова
375 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сабри

2023.05.02 | 22:53

3
Защо няма нитроглицерин, примерно ! Изкарвате лекарствата за Русия през Азербайджан и в нас няма ! Я да се направи проверка !

2023.03.28 | 11:48

2
що говорите глупости, другарю? ще чакам повече от месец лекарство от германия, защото от ноември го няма у нас!!! карате ни да купуваме от германи, турция, румъния и сърбия, да се оправяме всеки както може и после плямпате тъпотии!

2023.03.24 | 17:47

1
Повече от пет месеца в аптеките на България отсъства лекарството Ноепикс -1000 за болните от епилепсия.

Добави коментар

Водещи новини