Съществува риск от рак на гърдата при противозачатъчни хапчета, съдържащи само прогестоген

  • 23 март 2023 22:42

  • 805
  • 0
Съществува риск от рак на гърдата при противозачатъчни хапчета, съдържащи само прогестоген
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Приемането на мини хапче, съдържащо само прогестоген, носи малък риск от рак на гърдата – съизмерим с този при комбинираните орални контрацептивни таблетки, твърдят изследователи, цитирани от БТА.

Мини хапчето се използва предимно като контрацептив, но понякога и за помощ при болезнена и обилна менструация. Характерно за него е, че съдържа само един хормон - прогестоген (синтетична версия на прогестерона), докато комбинираното хапче съдържа и хормона естроген. Проучването, публикувано в списание „Пъблик лайбръри ъв сайънс - медсин“, е едно от първите големи изследвания, които оценяват шансовете за потребителите на този вид противозачатъчни средства. То показва малък риск, насочен към по-възрастните потребители, който изчезва в рамките на няколко години след спирането на лекарството.

Франция ще предлага безплатна контрацепция на всички жени до 25-годишна възраст

От друга страна, противозачатъчните хапчета предпазват от някои други видове рак при жените. Дамите, които приемат хормонални контрацептиви, са с по-нисък риск от рак на матката и яйчниците, като тази защита продължава десетилетия, твърдят изследователите от Оксфордския университет. Хората трябва да преценят всички „за“ и „против“, съветват учените.

Ракът на гърдата се среща сравнително рядко сред по-младите жени - възрастовата група, за която е най-вероятно да се приемат хапчета. Така че лекото повишаване на риска през времето, когато жената използва хормонални контрацептиви, означава само малък брой допълнителни случаи на заболяването. Изследователите са разгледали близо 30 000 пациентски досиета, съхранявани от семейни лекари. Те установяват, че приемът на тези хапчета в продължение на пет години увеличава с 20-30% шанса на жената да развие рак на гърдата през следващите 15 години, в зависимост от възрастта ѝ по това време.

Това звучи много, докато не се разгледа абсолютният риск - например броят на допълнителните случаи на рак на гърдата на всеки 100 000 жени, приемащи хапчета: осем, ако вземат хапчето в късните си тийнейджърски години и 265, ако вземат хапчето в края на 30-те си години. Експертите казват, че като цяло резултатите са успокояващи.

Един от изследователите от Оксфордския университет, професор Джилиан Рийвс, обясни: „Не виждам никакви индикации, които да показват, че жените трябва непременно да променят начина си на живот. Основната цел на това изследване беше наистина да запълним празнина в нашите знания“.

„Тези резултати показват, че употребата на хормонални контрацептиви е свързана с леко повишаване на риска от рак на гърдата преди менопаузата. Резултатите са сходни за различните видове хормонална контрацепция, включително контрацептивите, съдържащи само прогестоген, за които понастоящем се знае по-малко, що се отнася до съпровождащите рискове“, каза д-р Майкъл Джоунс от Института за изследване на рака в Лондон. Проф. Стивън Дъфи, ръководител на Центъра по ракови заболявания към университета „Куин Мери“ в Лондон успокоява: „10 години след спирането на употребата на орални контрацептиви не се наблюдава прекомерен риск“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини