Средиземноморската диета понижава риска от проблеми с паметта при пациенти с множествена склероза

  • 04 март 2023 21:29

  • 1586
  • 1
Средиземноморската диета понижава риска от проблеми с паметта при пациенти с множествена склероза
© Getty (архив)

Пациентите с множествена склероза (МС), които се придържат към средиземноморска диета, са изложени на по-нисък риск от проблеми с паметта и мисленето в сравнение с пациентите на друг хранителен режим, установи изследване, цитирано от "МедикълЕкспрес", написа БТА.

Резултатите от него ще бъдат представени на 75-ата годишна среща на Американската академия по неврология, която ще се проведе в Бостън и онлайн от 22 до 27 април 2023 г.

Средиземноморската диета включва големи количества плодове, зеленчуци, риба и здравословни мазнини като зехтин и по-малък прием на млечни продукти, меса и наситени мастни киселини.

"Вълнуващо е, че вероятно ще сме в състояние да помогнем на хората, които живеят с МС, да поддържат по-добре когнитивните си функции чрез средиземноморския режим на хранене", каза ръководителят на изследването Илана Кац Санд от училището по медицина Икан към "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Когнитивните затруднения са характерни при МС и често се влошават с течение на времето, дори и при лечение, отбеляза д-р Кац Санд.

Мъж отслабна със 70 кг и сподели диетата си

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1586 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.04 | 23:04

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини