Учени: Приемът на витамин Д може да помогне за предпазване от деменция, установи проучване

  • 03 март 2023 19:41

  • 5177
  • 2
Учени: Приемът на витамин Д може да помогне за предпазване от деменция, установи проучване
© Getty (архив)

Приемането на добавки с витамин Д може да помогне за предпазване от деменция, сочат данните от широкомащабно проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт, предаде БТА.

Учени от университетите в Калгари, Канада, и в Ексетър, Великобритания, изследваха връзката между добавките с витамин Д и заболяването. В проучването участваха повече от 12 388 души, включени в американския Национален координационен център за болестта на Алцхаймер, като средната им възраст е 71 години и при включването им не са страдали от деменция. От тях 37 процента (4637 души) приемаха добавки с витамин Д.

Екипът установи, че приемането на препарата е свързано с по-дълъг живот без деменция. Освен това случаите на диагностицирани с деменция сред групата, получаваща витамин Д, са били с 40 процента по-малко. От цялата извадка 2696 души развиват деменция за десет години, като 2017 (75 процента) от тях не са приемали витамин Д, преди да им бъде поставена диагнозата.

"Знаем, че витамин Д влияе на мозъка по начин, който може да има отражение за намаляване на деменцията, но досега изследванията даваха противоречиви резултати. Констатациите ни дават важна представа за групите, които могат да бъдат специално насочени към прием на добавки с витамин Д. Като цяло открихме доказателства, които предполагат, че по-ранният прием на препарати може да бъде особено полезен", преди да започнат първи признаци за когнитивни проблеми", каза професор Заинор Исмаил от университета в Калгари, който ръководеше изследването.

Данните показват, че витамин Д е ефективен при всички групи, но резултатите са значително по-добри при жените, отколкото при мъжете. Освен това въздействието му е по-голямо при хора с нормални когнитивни способности в сравнение с тези, които съобщават за признаци на леки нарушения  – промени, които са свързани с по-висок риск от деменция.

"Предотвратяването на деменцията или нейното забавяне е изключително важно заради нарастващия брой на засегнати хора. Но сега се нуждаем от клинични проучвания, за да потвърдим това”, казва  д-р Байрън Крийс от университета в Ексетър, който е съавтор на изследването. Той отбелязва, че са необходими клинични проучвания, за да бъдат потвърдени резултатите.

СЗО постави деменцията сред 10-те най-смъртоносни болести

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5177 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.04 | 00:29

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Хи, хи

2023.03.03 | 21:25

1
На БайДън дали ще, помогне?

Добави коментар

Водещи новини