Хранителен режим, богат на антиоксиданти, може да защити мозъка и да предотврати развитието на деменция, сочи американско проучване, цитирано от ЮПИ.
Всяко увеличение на стандартното отклонение (мярка за това колко разпръснати са данните спрямо средното) на тези нива на антиоксиданти в проучването е свързано със 7% намаление на деменцията.
Данните от изследването са публикувани онлайн в списанието “Нюролъджи”, допълва БТА.
Изследователите обаче са на мнение, че антиоксидантите могат да помогнат за защита на мозъка от оксидативен стрес, който може да причини увреждане на клетките.
Най-полезни са веществата, осигурявани чрез консумацията на зелени листни зеленчуци, както и на плодове с определени цветове.
Не е ясно обаче количеството на антиоксидантите, които трябва да се приемат на ден с храната, както и добавки за здрав мозък.
"Експертите смятат, че консумацията на антиоксиданти може да помогне за защита на клетките на тялото - включително и на мозъчните клетки - от увреждане", каза Феручи.
В изследването са участвали почти 7300 души, на възраст между 45 г. и 90 г. Те са преминали през физически тест, кръвно изследване за нивата на антиоксиданти и са описали хранителния си режим. Участниците са били разделени на три групи в зависимост от количествата на антиоксиданти в кръвта, като състоянието им е проследявано средно 16 години. Проучването е поведено в рамките на 26 години.
При доброволците с високи нива на друг антиоксидант, наречен бета-криптоксантин, всяко увеличение на стандартното отклонение е свързано с 14% намален риск от деменция. Бета-криптоксантинът се намира в плодовете с оранжев пигмент, включително портокали, папая, мандарини и райска ябълка.
Проучването е на специалисти от Националния институт за стареенето в САЩ, намиращ се в Балтимор. Те установяват, че хората, чиято кръв съдържа най-високи количества на три ключови антиоксиданта, са по-малко склонни да развият деменция, отколкото тези с по-ниско съдържание на тези вещества.
Според него единственият начин да се докаже връзката между антиоксидантите и здравето на мозъка е чрез дългосрочно клинично проучване с избрани на случаен принцип участници. Така се установява дали по-малко хора, които приемат внимателно контролирано количество антиоксидантни добавки, развиват деменция с течение на времето, добави Феручи.
“Изводът е, че здравословната диета, богата на антиоксиданти от тъмни листни зеленчуци и плодове с оранжев пигмент, със или без прием на антиоксидантни добавки, могат да намалят риска от деменция“, каза д-р Луиджи Феручи от американския институт, финансирал изследването.
Учените открили, че тези, които имат най-високо количество антиоксиданти лутеин и зеаксантин в кръвта си, са по-малко склонни да развият деменция, в сравнение с тези по-ниски нива. Лутеин и зеаксантин има в храни с растителен произход като зеле, спанак, броколи и грах.
)