Създадоха спрей с пептиди за лечение на рани без използване на антибиотици

  • 28 януари 2023 22:03

  • 2105
  • 1
Създадоха спрей с пептиди за лечение на рани без използване на антибиотици
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Учени от Швеция създадоха спрей, който унищожава бактериите в рани, без да се налага използването на антибиотици, пише изданието "Приложни материали" на Американското дружество на химиците, цитирано от БТА.

При възможност е добре да се избягва употребата на антибиотици, за да не се допусне вредните бактерии да развият резистентност към тях. Водени от тази мисъл, специалистите от Техническия университет "Чалмерс" са разработили новия спрей. Той е в състояние да убива бактериите с помощта на пептиди, които се срещат естествено в тялото и по този начин премахва необходимостта от използването на антибиотици.

Какъв е проблемът с намирането на антибиотици?

Въпреки че и преди е изследвана подобна възможност, основна пречка е бил фактът, че пептидите бързо се разрушават при контакт с кръв или други телесни течности.

Въз основа на успеха на по-ранен проект шведските учени са намерили решение на проблема.

В създадения от тях спрей, който е предназначен за директно приложение върху отворени рани, пептидните молекули са прикрепени към специално структурирани микрочастици от хидрогел. Този гел предпазва пептидите от кръвта, като същевременно им позволява да унищожават бактериите, нарушавайки защитните им външни мембрани.

При лабораторни тестове е установено, че спреят убива 99,99 % от бактериите при контакт, включително устойчиви на антибиотици видове като метицилин-резистентен златист стафилокок (MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Бактерицидната му активност се запазва в продължение на около 48 часа.

Учените разглеждат възможността спреят да се използва и за покриване на медицински импланти, за да се предотврати появата на инфекции при първото им поставяне в тялото. Те вече са го тествали върху силикон, който обикновено се използва за катетри.

"Веществото в този спрей за рани е напълно нетоксично и не влияе на човешките клетки. За разлика от съществуващите бактерицидни спрейове, то не възпрепятства оздравителния процес на организма", казва Едвин Бломстранд от изследователския екип. 

Мая Йорданова
2105 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 00:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини