Продължава проблемът с липсата на лекарства за диабетици

  • 14 ноември 2022 20:52

  • 606
  • 0
Продължава проблемът с липсата на лекарства за диабетици
©

Приблизително половин милион българи страдат от диабет. В Световния ден за борба със заболяването проблемът с липсата на лекарства продължава.

Преди 7 години Величко Величков започва да отслабва драстично и да ходи често до тоалетна. След няколко изследвания открива, че има висока кръвна захар. От една година приема лекарството ''Оземпик''. 

„Днес също бях да си вадя рецепта от Здравната каса. Минах през две аптеки – пак го няма, даваха гаранция, че в рамките на една седмица, ако се запиша, могат да го доставят. Ако имате близки и познати в сферата на медицината, можете да си го намерите, но става със записване“, обясни Величко Величков пред БТВ.

Недостигът на лекарства за диабетици продължава

Лекарите също получават сигнали за липсващото лекарство. В някои болници в столицата днес се проведоха и безплатни прегледи за заболяването.

„Повечето ни пациенти са нямали никакви симптоми. Диабетните съдови усложнения са много тежки, те засягат и малките, и големи съдове, водят до инвалидизация, сърдечно-съдови заболявания“, заяви доц. д-р Даниела Попова, завеждащ ''Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания'' в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Фармацевтите си обясняват липсата на лекарства с ''реекспорта''. Освен за липса на ''Оземпик'' в аптеките, фармацевтите сигнализират и за липса на инсулин.

„Ние имаме случай от Велико Търново - цялата област жената е обиколила, не могла да намери бързодействащ инсулин. Фирмите, като говорим с притежателите, те казват – достатъчни количества са внесени, ето, днес са изтеглили търговците на едро, ние като тръгваме да заявяваме, изчезват, няма обявени налично количество“, обясни Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на УС на БФС.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че от началото на годината в страната се доставят от 30 до 80% повече от обичайните количества и има налични в складовете, и при търговците на едро при последната проверка. 

Следващата доставка е планирана в началото на следващата година. За инсулина от ведомството казаха, че се извършват редовни доставки.

Някои обаче ще продължават да се снабдяват с медикамента от съседни страни, като Сърбия и Гърция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
606 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини