ЕК одобри ваксина срещу маймунската шарка

  • 25 юли 2022 17:40

  • 607
  • 3
ЕК одобри ваксина срещу маймунската шарка
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия одобри днес употребата на ваксината "Имванекс" срещу маймунска шарка за Европейския съюз, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорител на ЕК потвърди решението, след като фармацевтичната компания "Бавариан Нордик" съобщи за одобрението на ваксината.

Решението на Европейската комисия идва след препоръка на Европейската агенция по лекарствата. В петък тя препоръча употребата на "Имванекс" да се разшири и вече да включва и маймунската шарка. Преди това, тази ваксина беше одобрена в ЕС само срещу едра шарка.

Наскоро Еврокомисията обяви два договора за покупка на общо 163 620 дози от "Бавариан Нордик". 100 000 ваксини бяха закупени от ЕС миналия месец, като 25 000 от тях вече са изпратени в шест страни членки.

Съюзът развива плановете си в общественото здравеопазване в опит да овладее вируса, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на маймунска шарка в повече от петдесет държави за "извънредна ситуация с международно значение". Това е най-високата степен на заплаха за здравето, но не води до незабавни последствия, а е по-скоро сигнал към националните правителства да предприемат мерки за предпазване на населението.

СЗО обяви маймунската шарка за глобална здравна опасност

Маймунската шарка е лечима болест, която е придружена с обриви, приличащи на пъпки или мехури. Образуванията обикновено първо се появяват по лицето, а после и по други части на тялото.

Валери Зайцев
607 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.07.25 | 19:20

3
Хайде сега всички пендели на опашка за ваксина. Може и едно маймунско влакче да си спретнат.
Даа

2022.07.25 | 18:38

2
Я да си го духаш у усраните гащи тия ваксини айде няма нужда от вашите убийствени ваксини няма да ви се разминат номерата и никога няма да стане това което искате долни лайнари
айде

2022.07.25 | 17:53

1
почват поръчките и нашите марионетки трябва да изпълняват, ние данъкоплатците трябва да плащаме отново

Добави коментар

Водещи новини