Полша отказва да плаща за нови анти-COVID ваксинни, засега

  • 19 април 2022 15:50

  • 1284
  • 2
Полша отказва да плаща за нови анти-COVID ваксинни, засега
©
Слушай новината Слушай новината

Полша няма да купува или да плаща повече ваксини срещу COVID-19 съгласно договора за доставка на Европейския съюз, каза здравният министър на страната, предизвиквайки опасения за съдебна битка с производителите на ваксини, предава Ройтерс.

Полша, заедно с други членове на ЕС, получаваше ваксини срещу COVID-19 по време на пандемията от коронавируса съгласно договори за доставка, сключени между Европейската комисия и производителите на ваксини като BioNTech/Pfizer или Moderna.

Най-големият доставчик за Полша е Pfizer. В страната се наблюдава по-слабо усвояване на ваксини от по-голямата част от Европейския съюз и има излишък от ваксини, част от които Варшава е продала или дарила на други страни.

"В края на миналата седмица използвахме клаузата за непреодолима сила и информирахме както Европейската комисия, така и главния производител на ваксини, че към момента отказваме да приемаме такива ваксини и също така отказваме да плащаме", каза министърът на здравеопазването Адам Нидзиелски пред полската телевизия TVN24.

"Наистина, следствието от това ще бъде правен конфликт, който вече е налице", каза той.

Полша не може директно да прекрати договора за доставка на ваксини, тъй като страни по договорите са Европейската комисия и производителите, каза той.

Заболеваемостта от COVID–19 в област Сливен е под средната за страната

Стойността на договора за доставки на ваксини за Полша до края на 2023 г. само с един производител е на стойност над 6 милиарда злоти (1,4 милиарда долара), като над 2 милиарда злоти от тях са за доставка през 2022 година.

Полша, страна с около 38 милиона души, е докладвала за 5 983 864 случая на коронавирусна инфекция и 115 809 смъртни случая.

Говорителят на Европейската комисия по здравеопазване Щефан де Кеерсмакер каза на пресконференция във вторник, че държавите-членки са обвързани с договорни задължения, но че разбира "трудната позиция на Полша".

"Продължаваме да улесняваме дискусията между полското правителство и компанията (Pfizer), за да намерим прагматично решение на тази специфична ситуация, пред която е изправена страната", каза той.

В Полша 59% от населението е ваксинирано с две дози, а 31% са получили бустерна ваксина. Това е доста под средното за ЕС от съответно 72,5% и близо 53%.

Калина Христова
1284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.19 | 23:12

2
Скоро идват и трибуналите.

2022.04.19 | 16:09

1
Така се печели уважение а не като се хващаш за палците!

Добави коментар

Водещи новини