Ваксини на „Синовак“ и „Синофарм“ бяха одобрени за клинични тестове срещу Омикрон

  • 16 април 2022 14:45

  • 906
  • 1
Ваксини на „Синовак“ и „Синофарм“ бяха одобрени за клинични тестове срещу Омикрон
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Две ваксини срещу варианта Омикрон на коронавируса, разработени от китайските компании „Синовак“ и „Синофарм“ , бяха одобрени за клинични тестове за евентуалното ми прилагане като бустерни дози в Хонконг, съобщи БТА, като се позова на изявление на „Синофрам“.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 799

Учените по целия свят се надпреварват да разработват подобрени ваксини срещу Омикрон на фона на данните, че антителата, създадени от базираните на по-старите варианти на коронавируса  ваксини, показват слаба активност за неутрализиране на силно заразния вариант.

СЗО следи с тревога два нови варианта на COVID-19

Одобрените днес за клинични тестове ваксини съдържат инактивиран или „убит“ Омикрон вирус. Те са сходни с двете ваксини на „Синофарм“, които се използват в Китай, и ще бъдат тествани при възрастни, които вече са получили две или три дози ваксина, съобщи „Чайна нешънъл биотех груп“, компанията майка на „Синовак“ и „Синофрам“.

Компанията не оповести подробности кои точно ваксини са включени в тестовете и колко участници ще включват те. 

Китайско изследване показа, че четвърта доза на ваксината на „Синофарм“ BBIBP-CorV не е повишила значително нивото на антитела срещу варианта Омикрон, след като е била поставена шест месеца след трета бустерна доза с обичайна двудозова ваксина. 

Тъй като четвъртата доза не възстановява нивата на антитела до степен, близка до пиковите нива след третата доза, изследователите смятат, че разработването и прилагането на нови ваксини би представлявало по-добра алтернатива за бъдещи бустерни ваксинации. 

 

  

Мая Йорданова
906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.16 | 17:47

1
Фалшива новина.Няма ваксини щото няма вирус.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини