Сигнализират за недостиг на жизненоважни медикаменти у нас

  • 08 април 2022 20:53

  • 2551
  • 0
Сигнализират за недостиг на жизненоважни медикаменти у нас
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Нови сигнали за недостиг на жизненоважни медикаменти. Близо половин година терапията за децата с астма е дефицитна по аптеките.

Майка на три деца, две от които с астма, Йоанна казва, че да си родител на дете с хронично заболяване в България е трудно, защото лекарствата и за поддържащо лечение, и за спешни ситуации често липсват.

„Това е стрес и постоянно напрежение. Аз винаги живея с препарат за няколко месеца напред, защото когато го няма, а на мен ми трябва сега, алтернативата ми е много високорисково лечение с кортикостероид в болница“, разказва Йоанна пред БТВ.

Липсват лекарства за онкоболни

Липсващите лекарства са единствените, които се прилагат при деца с астма, казват лекари.

Фармацевти казват, че сериозни проблеми с доставките има от половин година. Единият медикамент липсва напълно, а другите два са налични периодично в малки количества. 

Докато бяхме в аптеката, една от двете налични опаковки „Вентолин“ се продаде.

В аптеките липсват и някои антикоагланти. В списъка с дефицитните лекарства с временно спрян износ в момента има 87 лекарства. Част от тях са срещу съсирване на кръвта.

Медикаментите за деца с астма обаче не. Изпълнителната агенция по лекарствата е изпратила запитване към притежателите на разрешителни за употреба на липсващите лекарства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини