Турция обеща да дари 1,1 милиона ваксини на Конго

  • 21 февруари 2022 11:52

  • 243
  • 0
Турция обеща да дари 1,1 милиона ваксини на Конго
© Getty Images

Турция дари 100 хиляди дози ваксина срещу КОВИД-19 на Демократична република Конго и обеща да осигури още 1,1 милиона дози за централноафриканската държава. Ангажиментът бе поет от турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещение в тази страна, предаде Анадолската агенция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Конго е първата спирка от обиколка на Ердоган в три африкански държави, която обхваща още Сенегал и Гвинея-Бисау.

"Донесох със себе си 100 хиляди дози ваксина", каза президентът на Турция вчера по време на съвместна пресконференция с президента на Конго Феликс Чизекеди в столицата Киншаса. "Нашето здравно министерство ще изпрати (още) 1 млн. дози Синовак и 100 хиляди дози Тюрковак", добави Ердоган.

Той подчерта, че Турската агенция за сътрудничество и координиране (ТИКА) междувременно продължава подкрепата си за усилията за развитие на Демократична република Конго, включително чрез проекти, насочени към здравеопазване, развитие на административна и обществена инфраструктура, обновяване на училища.

Ердоган подчерта също и солидарността на двете държави по отношение на сигурността и борбата с тероризма, като изказа благодарност на конгоанските власти по-специално за подкрепата в борбата на Турция с мрежата ФЕТО.

По отношение на икономическите и търговски отношения между двете страни, Ердоган посочи, че търговският стокообмен е нараснал почти двойно от периода преди пандемията, като през 2018 г. той е бил 36,5 милиона долара. "Напредваме към целта си за стокообмен в размер на 250 милиона долара", каза Ердоган.

На свой ред президентът на Конго открои огромното значение на визитата на Ердоган за бъдещето на своята страна. По думите му Турция може да помогне за обучаването на конгоанските сили и да сподели опита си в борбата срещу тероризма. Като обещаващи сектори, където също може да бъде реализирано сътрудничество, той изреди здравеопазването, транспорта и инфраструктурата, допълва БТА.

"Приоритетът е сигурността, засилването на капацитета в борбата срещу терористичните организации и въоръжените групировки", изтъкна президентът на Конго.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини