Испания вече поставя бустерна доза на всички над 18 години

  • 14 януари 2022 08:21

  • 243
  • 0
Испания вече поставя бустерна доза на всички над 18 години
© Gettyimages/архив
Слушай новината

Испания снижава възрастта и започва да поставя бустер дози от антиковид ваксина на всички над 18 годишна възраст. Решението бе взето на заседание на Комисията по обществено здраве.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568

Досега трета доза се поставяше само на хората над 40 години, но бързото разпространение на Омикрон варианта принуди властите да променят възрастовата граница, пояснява БНР.

Според министъра на здравеопазването Каролина Дариас ще се спазва низходящ ред. Първо 40-годишните, после 30 и накрая ще се ваксинират и 18-20 годишните.

Приоритет ще се даде на хората с хронични заболявания и на тези, чиято втора доза е поставена преди повече време.

Освен това се намалява от 6 на 5 месеца задължителния период между втората и третата доза.

Заразените с ковид, които вече имат две дози, ще трябва да изчакат 4 седмици, за да получат трета доза, ако са минали 5 месеца от последната.

В момента едва 25% от испанските граждани на възраст от 40 до 49 години са получили бустер доза в сравнение с почти 48 % от 50-59 годишните. Трета доза имат и 82% от хората между 60 и 69 години и почти 90 % от тези над 70 години.

Усилията на правителството са насочени към ограничаване на разпространението на Омикрон варианта, който вече е преобладаващ в страната.

Продължава и ваксинацията на децата между 5 и 12 години, като 37% вече имат първа доза.

Договорена бе и максимална цена на антигенните тестове, които се продават в аптеките от 2,94 евро. Аргументът е, че те вече са освободени от ДДС и трябва да са достъпни и за уязвимите групи.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568
Десислава Станева
243 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини