Проучване: Т-клетъчният имунитет след обикновена настинка дава защита срещу COVID-19

  • 10 януари 2022 13:56

  • 6633
  • 1
Проучване: Т-клетъчният имунитет след обикновена настинка дава защита срещу COVID-19
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Т-клетъчният имунитет, който хората придобиват след обикновена настинка, дава защита срещу коронавируса, показват резултатите от ново проучване на "Импиръл колидж Лондон".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Обикновената настинка се причинява от други коронавируси и отдавна се спекулира дали тези антитела спомагат за защитата при COVID-19. Имунитетът към коронавируса е комплексен и макар антителата да намаляват шест месеца след ваксинация, Т клетките остават много по-дълго време и играят важна роля в защитата, предаде БТВ.

Гломб категорична: Оптимизмът е безпочвен

Проучването е започнало през септември 2020 г., като тогава са гледани Т клетките, генерирани от предишни настинки. Проследени са общо 52 случая на заразяване в едно домакинство с COVID-19.

26 от хората, които така и не развили инфекция, имали значително по-високи нива на въпросните Т клетки, отколкото тези, които се заразили. Все още не е ясно обаче тази защита колко е продължителна.

Според авторите на проучването, което беше публикувано в „Нейчър“, вътрешните протеини на коронавируса са тези, които са на прицел за Т клетките и това дава добра насока за бъдещето на ваксините. Полезното в случая е, че ако се разработи ваксина към тези протеини, тя би била с доста по-продължителна ефективност.

Настоящите ваксини се прицелват в шиповидния протеин на коронавируса, който се свързва с клетките ни при заразяване. Проблемът е, че той мутира много по-често за разлика от протеините вътре в самия вирус.

Учените смятат, че разработването на тези нови ваксини ще предпазва и от бъдещи варианти на коронавируса.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
6633 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а обикновените тестове

2022.01.10 | 14:56

1
хващат всички коронавирус, не само ковид... и това се знае отдавна, ама цирка продължава

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини