Ваксината на Pfizer частично неутрализира варианта Омикрон

  • 08 декември 2021 14:56

  • 2312
  • 4
Ваксината на Pfizer частично неутрализира варианта Омикрон
© gettyimages

Вариантът Омикрон на COVID-19 може частично да убягва на защитата от две дози на ваксината на Pfizer/BioNTech, каза ръководителят на лаборатория в Африканския здравен институт в РЮА, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 580

Изследване на кръвта от хора с две дози от ваксината и преболедували COVID-19 показа, че в повечето случаи те са били способни да неутрализират варианта. Това насочва, че бустерна доза от ваксината може да помогне срещу инфекцията.

СЗО: В 57 страни е съобщено наличието на Омикрон, хоспитализациите вероятно ще се увеличават

Алекс Сигал, професор в Африканския здравен институт, заяви, че има много голям спад в неутрализирането на варианта Омикрон в сравнение с по-ранните.

Лабораторията е анализирала кръвта на 12 мъже, ваксинирани с две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Резултатите от изследването са публикувани на страницата на лабораторията в интернет, но не са рецензирани.

Кръвта от петима от шестимата, които са боледували от COVID-19 и са ваксинирани, все още е неутрализирала варианта Омикрон.

"Резултатите са по-добри от очакваното. Колкото повече антитела има човек, толкова по-добър е шансът да има защита от Омикрон", смята Сигал.

Лабораторията не е изследвала кръв от хора с бустерна доза, защото такава още не е налична в РЮА.

Според ръкописа лабораторията е наблюдавала намаляване от 41 пъти на нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон. Сигал допълни, че числото вероятно ще бъде променено след допълнителни експерименти.

"Омикрон" вече е в България?

Макар и неутрализиращите антитела да са показател за имунна реакция, според специалистите други клетки, като В- и Т-клетките също се стимулират от ваксините и помагат за защитата срещу коронавируса.

Предварителните данни не показват ваксината да е по-малко способна да предотвратява тежко заболяване или смърт. Докато продължават лабораторните изследвания, изпълнителният директор на BioNTech Угур Шахин каза миналата седмица, че е вероятно хората да имат значителна защита срещу тежко боледуване, причинено от Омикрон.

Вариантът Омикрон беше открит първо в РЮА миналия месец. Той предизвика тревоги по цял свят за нова вълна на COVID-19. Световната здравна организация го класифицира като предизвикващ безпокойство, но каза, че засега няма данни да са необходими специфични ваксини срещу него. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 580
Мая Йорданова
2312 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Пепо

2021.12.09 | 10:08

4
Да се намираме на приказки - частично при 6 човека, значи 0 %.
Умник Гюро

2021.12.08 | 18:28

3
Ваксините убиват. Доказано е от всички световно-известни учени - микробиолози, химици, вирусолози, включително и Нобелови лауреати. А СЗО е частна организация на престъпника Бил Гейтс. Сегашният директор на СЗО е етиопски терорист от района Тигре, Етиопия
Майтапчи Йово

2021.12.08 | 16:08

1
Аха, да тръгваме значи за... бустерите, така ли:)))???
майтапчи Ково

2021.12.08 | 18:27

2
Кат та гледам не си се засилин антиваксче

Добави коментар

Водещи новини