Леченията на ковид ще доведат до преодоляване на пандемията, според директора на ЕАЛ

  • 30 ноември 2021 11:39

  • 949
  • 1
Леченията на ковид ще доведат до преодоляване на пандемията, според директора на ЕАЛ
©

В средносрочен и дългосрочен план леченията на ковид ще помогнат за преодоляване на пандемията, оптимист съм за това, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и сигурност на храните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Леченията са изключително необходими, досега в ЕС одобрихме три лекарства, обещаващи са новините за хапчетата на "Мерк" и "Пфайзер", добави тя. По нейните думи след две седмици се очаква яснота дали одобрените в ЕС ваксини противодействат на щама Омикрон на вируса на ковид.

224 жертви на COVID-19 в страната, отново има починали без заболявания

Кук посочи, че производителите на ваксини проверяват дали има необходимост препаратите да бъдат променени заради възникването на нови щамове. Тя уточни, че ако се наложат промени, ще бъдат необходими 3-4 месеца за начало на производството на подобрените ваксини.

Дотук ваксините действат и спасиха много хора. Въздействието им с времето отслабва, затова препоръчахме подсилващи дози за навършилите пълнолетие, отбеляза Кук. По нейните думи засега ваксините остават основното средство за борба с пандемията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
949 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
South park

2021.11.30 | 15:51

1
Stir It Up

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини