Андрей Ковачев: На европейско ниво няма да се вземе решение за задължителна ваксинация

  • 25 ноември 2021 11:06

  • 3472
  • 3
Андрей Ковачев: На европейско ниво няма да се вземе решение за задължителна ваксинация
© Булфото

Никъде не се говори за задължителна ваксинация на европейско ниво. Това заяви пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега..

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

„На европейско ниво няма да се вземе решение за задължителна ваксинация. Това са желания на някои страни като Австрия и донякъде Германия, но това ще бъде на национално ниво, не на европейско ниво. Задължителна ваксинация не се приема от мнозинството страни членки на европейско ниво“, коментира Ковачев в предаването „Преди всички“.

Зеленият сертификат беше въведен през май с основна задача да се улесни пътуването в рамките на ЕС и извън него, припомни евродепутатът.

„Европейският сертификат не беше въведен за това да се ползва за други цели. Страните членки решават за какво да използват сертификата. Уеднаквяването на европейско ниво е свързано с улесняване на пътуванията и недискриминацията на хора, които са преболедували или пък неваксинирани.“  

Богдан Кирилов: Ниското ваксинационно покритие може да доведе до нови варианти на COVID-19

Относно изразените от здравния министър Стойчо Кацаров в телевизионно интервю опасения, че страната ни може да претърпи санкции заради ниския дял ваксинирано срещу коронавируса население, Андрей КовачевАндрей КовачевАндрей Ковачев е български политик от ГЕРБ, член на Европейския парламент от 2009 година досега. отбеляза: „Аз за санкции не съм чул.“

„Това, което се наблюдава и се казва сега от специалистите е, че ваксинацията не предпазва от това да може да предадеш и да може да се разболееш от Covid, но ще протече много по-леко. Научните доказателства относно намаляващия имунитет от ваксините също ще бъдат взети предвид. Изследванията показват, че има значителен спад в защитата след около 6 месеца“, посочи още евродепутатът.

С оглед на научните данни няма как сертификатът за ваксинация да бъде безсрочен, поясни Ковачев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
3472 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.25 | 12:32

3
Докато не избесим гербавите кypви като тази, все ще ни пробутват евроговна от Уруспа фон Лайнен. Време е ЕНП да пътува към затвора в комплект.

2021.11.25 | 11:53

2
БРАВО
nn

2021.11.25 | 11:46

1
ha gribarski bokluk ta avstria koga izleze ot evropa ta shte nalaga zadaljitelno ciposvane tce vaksina niama,

Добави коментар

Водещи новини