COVID ваксината на Moderna е безопасна и защитава децата на възраст 6-11 години

  • 25 октомври 2021 16:40

  • 1407
  • 1
COVID ваксината на Moderna е безопасна и защитава децата на възраст 6-11 години
© Getty Images

Moderna заяви в понеделник, че нейната ваксина срещу Covid-19 генерира силен имунен отговор и като цяло се понася добре при деца на възраст от 6 до 11 години, позовавайки се на междинни данни от проучване във "Фаза 2/3", предаде Ройтерс. Компанията заяви, че планира скоро да предостави данните на американски, европейски и други лекарствени и здравни регулатори.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Moderna каза, че данните сред 4753 изпитвани деца на възраст 6-11 години показват, че две дози по 50 микрограма от ваксината, което е наполовина от силата на дозите, използвани във ваксината, предоставяна на възрастни, генерират антитела, неутрализиращи вируса при деца в посочената по-горе възрастова група едни месец след поставяне на втората доза.

Швеция удължава срока, в който няма да поставя ваксината на "Модерна" на млади хора

"Ние сме окуражени от профила на имуногенност и безопасност на ваксината ни mRNA-1273 при деца на възраст от 6 до под 12 години и сме доволни, че проучването е постигнало своите първични крайни точки на имуногенност. Очакваме с нетърпение да подадем документи в регулаторните органи в световен мащаб и оставаме ангажирани да дадем своята част за подпомагане прекратяването на коронавирусната пандемия посредством ваксина за възрастни и за деца от всички възрасти “, отбеляза изпълнителният директор Стефан Бансел.

Moderna каза, че ваксината с две дози се понася добре и е ефективна сред изпитваните деца и че компанията скоро ще представи резултатите на Американската администрация по храните и лекарствата и други здравни регулаторни агенции по целия свят. По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест, съобщават още от компанията. Най-честите нежелани реакции са умора, главоболие, треска и болка на мястото на инжектиране, информира БНР.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
1407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.25 | 18:03

1
Няколко въпроса? - Пи Си Ар тестът адекватен ли е за откриване на К-19 вируса, причиняващ К-19? - Каква е ефективността (като цяло) на в@ксините/генните терапии в период 3, 5, 7 или 10 г. и какви са потенциалните нежелани ефекти от тях? - Маските спират ли предаването на вирyса? - Затварянията (локдауните) имат ли някакъв позитивен ефект в-ху ситуацията? - Спазването на дистанция от 1,5 - 2 м. ефективно ли е за каквото и да било? - Първоначалните видеа от Китай, с които се всяваха смут и страх, достоверни ли са или са плод на актьорска игра? Отговорете си поне на първия въпрос и помислете дали цялата тази ситуация/реакция не е с цел, различна от това да се спасят животи...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини