Министър Кацаров: Ще се дава сертификат и след първата доза, без такъв остават хората с антитела

  • 20 октомври 2021 21:08

  • 52290
  • 26
Министър Кацаров: Ще се дава сертификат и след първата доза, без такъв остават хората с антитела
© bulphoto (архив)

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат". Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Протестиращи изгориха зелен сертификат пред МЗ, поискаха оставката на Кацаров

Пред Ганиела Ангелова министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров. 

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник. 

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър.

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров.

Министър Кацаров обяви въвеждането на задължителен сертификат за всички дейности на закрито

Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор. 

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров.

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър. 

"Звъняха ми ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той.

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
52290 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Асен

2021.10.21 | 07:46

26
Да ти сера в устата мръсна

2021.10.21 | 07:24

25
Да се създаде паралелен доброволен щаб по общините,който да следи заразени,болни и кои се хоспитализират,за да се види манипулацията с неверните данни на всички съобщения по телевизията

2021.10.21 | 07:24

24
Да се създаде паралелен доброволен щаб по общините,който да следи заразени,болни и кои се хоспитализират,за да се види манипулацията с неверните данни на всички съобщения по телевизията
Каца

2021.10.21 | 07:17

23
Каца пълна с лайна!

2021.10.21 | 07:02

22
Преди ди тичате за ваксина се информирайте за вече ваксинираните държави и какво се е случило там.Защото те знаят колко са починали и колко обикалят болниците, но никой не им признава че е от ваксината .
...

2021.10.21 | 00:44

15
Здравейте, Аз на 39 години завърших 4ж клас. Малко съм бавен и за това искам да попитам нещичко онзи с дългия нос на здравеопазването, което ми е трудно да разбера, та: Трябва да се ваксинирам за да образувам антитела и всичко да ми е ок, но ако вече имам антитела без да съм се ваксинирал нищо не ми ок, ТАКА ЛИ г-н Пинокио?

2021.10.21 | 07:01

21
Не трябва да се тества ваксината. Все пак е експериментална
пак съм аз

2021.10.21 | 00:49

18
Явно има два вида антитела - платени и НЕ платени
Натали Трифонова

2021.10.21 | 05:19

20
☠.¸¸¸.Гробове и КОВЧЕЗИ за българоубийците Бойко Борисов, Соломон Паси, Олга Сотирова, Стойчо Кацаров, Ангел Кунчев, Радан Кънев, Николай Василев, Тодор Кантарджиев, Христо Хинков, Красимир Гигов, Богдан Петрунов, Николай Витанов, Радостина Александрова, Трифон Вълков, Димитър Петров, Мира Кожухарова, Лъчезар Томов, Мария Стаевска, Георги Момеков, Любомира Гломб, Костадин Ангелов, Мирослав Севлиевски, Георги Михайлов. Амин.¸¸¸.Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸
Умник Гюро

2021.10.21 | 01:47

19
Политиците и българското правителство: да ги избесим по стълбовете. Давай, народе, иначе те ще ни избият с ваксини или от глад.

2021.10.21 | 00:47

17
нема такава карикатура...колко още ще се излагаш?

2021.10.21 | 00:45

16
некадърен шут!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини