Препоръките за пиене на аспирин за сърдечна профилактика се променят в САЩ

  • 13 октомври 2021 11:00

  • 1699
  • 2
Препоръките за пиене на аспирин за сърдечна профилактика се променят в САЩ
© Pixabay

Възрастните хора, които са застрашени от сърдечни заболявания, не трябва да пият всеки ден ниска доза аспирин за предотвратяване на първи инфаркт или инсулт, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на проектопрепоръките на американска работна група за предотвратяване на заболяванията.

Рисковете от кръвоизлив при хората на и над 60 години, които не са преживели инфаркт или инсулт, са много по-големи от потенциалната полза от аспирина.

Изпробват аспирина в борбата срещу COVID-19

За първи път работната група казва в предварителното издание на препоръките, че е възможно да има малка полза от аспирина за хората на 40 години, за които няма риск от кръвоизлив. При 50-годишните данните за някаква полза не са толкова ясни.

Препоръките са насочени към хора с високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване или други заболявания, които са рискови за инфаркт или инсулт. Работната група планира да осъвремени препоръката си от 2016 г., защото има нови данни, че рискът от застрашаващ живота вътрешен кръвоизлив се увеличава с възрастта. Доказателствата аспиринът да предотвратява колоректален рак също са недостатъчни.

В работната група участват 16 независими експерти, назначени от американското министерство на здравеопазването.
Новите препоръки не засягат хората, които пият всеки ден аспирин за предотвратяване на още един сърдечносъдов инцидент. Те би трябвало да продължат да го взимат, освен ако лекарят им не е на друго мнение.

Изследване: Аспиринът може да намали риска болни с COVID-19 да бъдат интубирани

Аспиринът е известен като болкоуспокояващо, но също разрежда кръвта и може да намали риска от тромби. Той обаче е свързан с рискове от кървене или язви на храносмилателните пътища, дори в ниски дози, и те може да са животозастрашаващи, допълва БТА. 

Весела Найденова
1699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.13 | 11:21

1
Така спряха хинина, докато не се оказа, че само той лекува ковид грипа и продаваха на десеторни цени хлорохин.

2021.10.13 | 13:47

2
ГРАНОФУРИН СЪЩО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА - БЕЗОБИДНО И СИГУРНО ЛЕКАРСТВО, И ЕВТИНО, А СЕГА МНОООООГОКРАТНО ПО-СКЪПИ НЕДЕЙСТВАЩИ ЛЕКАРСТВА ВМЕСТО НЕГО

Добави коментар

Водещи новини