СЗО препоръча поставянето на подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 за хора с отслабен имунитет

  • 11 октомври 2021 18:25

  • 536
  • 2
СЗО препоръча поставянето на подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 за хора с отслабен имунитет
© Getty images

Експертна група на Световната здравна организация (СЗО) препоръча днес да се поставя подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 от всички признати от СЗО препарати на хора с "умерено или силно отслабен имунитет", съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27536

Експертите на СЗО уточниха, че в случая не става въпрос за препоръчване на трета доза ваксина за цялото население, за която организацията продължава да препоръчва мораториум до края на годината, за да има достатъчно дози, които да могат да бъдат дадени на страни, където нивата на ваксинация остават все още твърде ниски.

СЗО: Човечеството е изминало около 60% от пътя в борбата с коронавируса

"Препоръката, която даваме сега е хората с отслабен имунитет да получат подсилваща доза", каза д-р Кейт О'Брайън, директорка на отдела за ваксинации на СЗО.

"Поставянето на тази трета доза трябва да е с интервал от един до три месеца след втората", обясни д-р О'Брайън.

(Одобрените от СЗО ваксини изискват две първоначални дози, с изключение на тази на "Янсен", фармацевтичното подразделение на "Джонсън енд Джонсън", която се прилага в еднократна доза - бел. АФП) СЗО е одобрила за употреба две иРНК ваксини - на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех", две китайски ваксини - на "Синофарм" и "Синовак", както и ваксините на "Джонсън и Джонсън" и на "АстраЗенека".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27536

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
536 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.11 | 20:43

2
България е с най-малко смъртни случаи на 1 000 000 население: 3-4 пъти по-малко в сравнение със западните държави. Това се дължи на мъдростта на българския народ и на ниския процент "ваксинация". Ако обаче се отровим т.е. "ваксинираме", ще започнем да мрем като мухи. Ваксините-отрови убиват невинни и здрави хора. Те са вируса.

2021.10.11 | 19:09

1
СЗО да си заврът и по един кол за здраве...

Добави коментар

Водещи новини