Учен от БАН: Не можем да одобрим българската ваксина, докато не започнем да я тестваме върху хора

  • 06 октомври 2021 11:22

  • 1711
  • 9
Учен от БАН: Не можем да одобрим българската ваксина, докато не започнем да я тестваме върху хора
© Getty Images (архив)

Българската ваксина срещу COVID-19 е на фаза добър научен проект. При изследвания ин витро на миши модели резултатите са много надеждни. Предстоят етапи, които да отговорят на въпроси доклоко българската ваксина е ефективна, доколко е безопасна и доколко икономически изгодно е нейното производство. Това обясни в ефира на Nova News проф. Пенка Петрова, директор на Институтата по микробиология на БАН.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Ученият добави, че тестове с хора не могат да бъдат направени преди да се ангажира голяма фармацевтична компания с това, тъй като се изискват много средства за тази цел, а засега няма преговори с такава компания.

Може би професор Чорбанов има някакви начални разговори с фирми, но колективът, който разработва ваксината, трябва да върви към патентоване на своята идея, защото тогава патентопритежател би бил Института по микробиология и нашата държава и БАН биха печелили от такава идея, заяви още проф. Петрова.

Според нея е въпрос на време това да се случи, тъй като разработката не прилича на никоя друга ваксина - едната е като инжекция, като засега не е ясно дали ще бъде от една или две дози, а вторият прототип е спрей, финансиран от Фонд "Научни изследвания". Микробиологът подчерта, че всичко това е в процес на научна разработка.

Проф. Пенка Петрова: Няма да живеем завинаги с ваксините, предстои самоограничаване на вируса

На този етап държавата не подпомага тази разработка, освен за втория прототип, който получава средства от фонд "Научни изследвания", разясни ученият и допълни, че за разработване на ваксина се изискват много средства и става дума за милиони.

За нея науката в България е крайно недофинансирана от десетилетия, финансирането трябва да стане поне 1% от БВП.

Проф. Петрова: Да не чакаме българската ваксина, да разчитаме на вече одобрените

За разработката на ваксина срещу COVID-19 проф. Петрова потвърди, че първо трябва да се завършат научните изследвания и след това да се представят резултатите, за да се поискат средства. Тя предвижда това да се случи след година.

Идеята на ваксината е да бъде адекватна, която ще действа и върху нови варианти на коронавируса, тя ще бъде актуална, убедена е проф. Пенка Петрова.

Тя заключи, че мерките в Европа ще бъдат освободени заради големият процент на ваксинация, а България остава остров на малко ваксинирани, което означава, че мерките ще продължат по-дълго.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
1711 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.10.06 | 12:59

2
"Учените" от БАН са гладни - виждат голяма възможност да лапнат субсидии покрай тоя бацил. Не ги виня, жал ме е за лумпеняците които ще си нахакат разтвора им.

2021.10.07 | 07:32

9
А сега правете американците да печелят

2021.10.06 | 13:27

3
освен да я тествате върху вас си, друг вариант няма

2021.10.07 | 07:30

8
А американците като те тестват е по добре,а?
От нашето по- добро

2021.10.06 | 21:39

7
няма.Доказано.
Умник Гюро

2021.10.06 | 16:48

6
Милиони по света измират от отровите, наречени "ваксини". Медиите мълчат и прикриват този невиждан геноцид. Фармацевтичните компании извършват най-мащабното престъпление в историята на човечеството: в съучастие с глобалистките собственици, медийните платформи и националните правителства.

2021.10.06 | 13:31

4
Българите винаги са подценявали родното!Да не би шишенцето от Америка да беше изпробвано върху хора?Ама се похарчиха милиони за американските ОТРОВИ!

2021.10.06 | 13:50

5
записвай се като доброволец да те набодат олигофрените от БАН като си такъв родолюбец

2021.10.06 | 12:29

1
Кога пък Бан и нашата държава са печелили нещо? Не ставайте смешни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини