„Пфайзер“ тества хапче, което може да предотврати заразяване с COVID-19

  • 28 септември 2021 14:08

  • 2267
  • 4
„Пфайзер“ тества хапче, което може да предотврати заразяване с COVID-19
© Pixabay

„Пфайзер“ започва клинично изпитване на перорално антивирусно лекарство, което би могло да предотврати инфекция от COVID-19. Това обяви фармацевтичната компания вчера, докато учени от цял свят работят за откриването на нови инструменти за борба с вируса, пише списание „Форбс“, цитирано от БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Проучването има за цел да провери дали антивирусния медикамент може да предотврати заразяване. То е в среден до финален етап и ще следи около 2660 здрави възрастни, затворени в едно помещение със заразен. Една трета от пациентите ще получат плацебо, а на останалите ще се дава доза от лекарството два пъти дневно в продължение на пет или 10 дни.

Собственикът на „Пфайзър“ смята, че пандемията ще приключи през 2022 година

Съвместно с този препарат ще се прилага и лекарството ритонавир, което се използва за лечение на ХИВ. От компанията коментират, че на този етап изследванията показват, че хапчето е безопасно и се понася добре.

Д-р Микаел Долстен, главен служител в отдела за научни изследвания и развитие на „Пфазер“, коментира, че подобна терапия може да спре вируса рано и потенциално да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били контактни, както и да инхибира появата на инфекция при други.

Компанията тества и комбинация от антивирусни лекарства за лечение на COVID-19, както и ваксини, които да се примат през устата или носа. Освен „Пфайзер“ още две фармацевтични компании тестват таблетки, които потенциално да предпазват от заразяване.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
2267 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХХХ

2021.09.28 | 14:41

1
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

2021.09.29 | 04:04

4
а ти малоумнико тества ли се,от кое племе си.
И ЩЕ СЕ ДАВА

2021.09.28 | 15:44

3
само та ваксинирани!!!
Умник Гюро

2021.09.28 | 15:04

2
Починалите в болниците са лекувани с отровата "Рендесивир", одобрена от масовия убиец, Антъни Фаучи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини