В Северна Македония започва прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19

  • 27 септември 2021 12:22

  • 438
  • 1
 В Северна Македония започва прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19
© Pixabay

От днес в югозападната ни съседка започва прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19 на граждани на възраст над 60 г., здравните служители и пациенти с имунокомпрометиращо състояние, независимо от годините им, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“, цитирано от "Фокус".Третата доза ваксина трябва да бъде от производителя Pfizer, но предстоят препоръки за ваксини и от други производители.

Министърът на здравеопазването Венко Филипе също обяви наблюдение на общото здравословно състояние на населението, както и бързи антигенови тестове за учениците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„Гражданите над 60 години, които са получили втора доза в момента, в който са изминали шест месеца, ще получат SMS съобщение, че могат да се обадят и да получат трета доза ваксина. Това съобщение ще напомня, че няма конкретна дата или място, те могат да отидат навсякъде, до най-близкия пункт, където живеят, и когато пожелаят“, обясни здравният министър на Скопие.

Според Министерството на здравеопазването 73% от пациентите, починали от COVID-19, са имали поне две хронични заболявания. Поради тази причина според Филипче трябва да има подробен скрининг на общото здравословно състояние на населението. Наскоро министърът каза, че той ще обхваща историята на здравословното състояние на пациентите, вида на хроничните заболявания, начина на лечение, редовността на получаване на терапия и подхода към нея, колко често са извършвани контролни прегледи.

Проф. Петрова: Да не чакаме българската ваксина, да разчитаме на вече одобрените

В последните дни в Северна Македония пристигнаха 100 хиляди ваксини от компанията Pfizer чрез системата COVAX, а общо от този производител има около 250 хиляди, 50 000 ваксини от Sinovak и около 100 хиляди ваксини от производителя AstraZeneca.Министерството на здравеопазването очаква Дания скоро да обяви даряването на 250 хиляди ваксини от производителя Jonson and Jonson, чийто краен срок е 2023 г.

Към петък ваксинираните в Северна Македония са 781 623, а реваксинирани - 714 135, т.е. са приложени общо 1 495 762 дози. Според последните данни 55% от населението на възраст над 40 години и 31% от тези на възраст от 18 до 39 години са получили поне една доза от ваксина срещу коронавирус.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
438 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.27 | 17:45

1
Отровите, наричани "ваксини", израждат генетично човешките клетки. Те предизвикват непрекъснато произвеждане на отровни протеини, които завземат тялото и водят до спиране на важните човешки органи. Отровите-ваксини убиват хората.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини