ЕС осигурява трето лекарство за COVID-19, държавите ще решават за трета доза ваксина

  • 21 септември 2021 20:20

  • 1363
  • 4
ЕС осигурява трето лекарство за COVID-19, държавите ще решават за трета доза ваксина
© Pixabay

Европейската комисия съобщи, че е сключила договор за доставка на трето лекарство против ковид. Засега в общата поръчка участват 18 държави от ЕС, се отбелязва в съобщението, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27781

Комисията изразява очакване до края на октомври Европейската агенция по лекарствата да одобри три от оценяваните лекарства срещу новото заболяване. Сключените от ЕК договори за доставки са с производителите Рош (Швейцария), Гласко Смит Клайн (Великобритания) и Илай Лили (САЩ).

Съветът на ЕС по общи въпроси е обсъдил днес поставянето на трета доза ваксина против ковид, без да приема общ подход, съобщи след заседанието словенският държавен секретар Гашпер Довжан. Той отбеляза, че ЕС разполага с достатъчно ваксини, но всяка страна ще прецени дали и кои обществени групи да получат допълнителни дози.

По неговите думи ЕС се стреми да работи срещу дезинформацията, свързана с новата болест, както и за насърчаване към ваксиниране на гражданите, които изпитват колебания. Той изрази задоволството на ЕС от вчерашното решение на САЩ да разрешат отново пътуванията за ваксинирани европейци.

Довжан добави, че ниският дял на ваксинираните в някои от държавите от ЕС излага на опасност останалите страни. На днешното заседание на Съвета на ЕС България е настояла европейските сертификати да бъдат издавани и при извършено бързо антигенно изследване, се посочва в съобщение на Постоянното представителство на нашата страна към ЕС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27781

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
1363 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.22 | 11:36

4
Долни сатанисти, инжектирайте си отровните ваксини в г.за.
А Русия има 4,

2021.09.22 | 08:42

3
и все по-добри, а Спутник се произвежда по целия свят.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.22 | 08:41

2
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
Майтапчи Йово

2021.09.21 | 23:57

1
Аха, вече и за трета вакса се заговори, ама иначе много "умници" вярваха, че коронаидиотите ще се спрат на само две боцкания:)))?!?

Добави коментар

Водещи новини