В Гърция започват прилагането на бустерна доза на възрастните и болните хора

  • 21 септември 2021 09:32

  • 372
  • 0
В Гърция започват прилагането на бустерна доза на възрастните и болните хора
© Getty Images

След като около 56,7% от гръцкото население е напълно ваксинирани, здравните власти препоръчват групите с висок риск от инфекция, като хора на възраст над 60 години, включително в домовете за грижи, както и здравните специалисти, да получат трети бустерни дози от коронавирусната ваксина, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Мариос Темистоклеус, главен секретар, отговарящ за ваксинациите, заяви, че третата доза няма да бъде задължителна, като обяви, че съответната платформа за записване на час ще бъде отворена на 30 септември. Освен това президентът на Националния комитет по ваксинация Мария Теодориду заяви, че третата доза ще бъде приложена шест до осем месеца след втората доза.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„Ваксините са ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт“, каза тя, докато здравните власти се надпреварват с времето, за да увеличат процента на ваксинираните до 70% в опит да изградят по-широк имунитет срещу вируса.

„Антителата като индикатор за имунния отговор намаляват с течение на времето, пет до шест месеца след ваксинацията“, каза тя, подчертавайки, че това съображение, съчетано с появата на варианта „Делта“, представлява „риск за редица индивиди“.

Здравните служители в Гърция ще стачкуват

Рисковите групи, отбеляза тя, са тези, които не са разработили антитела, когато са били ваксинирани за първи път (имуносупресирани индивиди, трансплантирани) и следователно бустерната доза има характера на допълнителна доза. Втората група лица в риск са тези, за които фактори като възраст и други (придружаващи заболявания) водят до намаляване на антителата, докато третата група се състои от хора, които са най -изложени на вируса.

„Националният комитет даде първо положително мнение за имунокомпрометираните“, каза тя, като отбеляза, че по -възрастните хора в отделенията за грижи и хората на възраст над 60 години са следващите на ред. Тя също така подчерта, че „повишеният риск при хора над 60 години се отразява в епидемиологичните данни“. По-конкретно, „процентното разпределение на възрастта на пациентите на възраст 60-79 години в специални легла за интензивно отделение достигна съответно 59,02% и 48% при починалите.“

„На тази възраст виждаме значителна тежест“, каза тя и добави: „Групата над 60 години отговаря на критериите, че се нуждае от подсилване с трета доза.“ Що се отнася до възможността за прилагане на бустерна доза на общото население, тя твърди, че преди вземането на решения се очакват данните от съответните проучвания.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини