Безплатни лекарства за домашно лечение на COVID-19 от днес

  • 17 септември 2021 06:21

  • 1648
  • 1
Безплатни лекарства за домашно лечение на COVID-19 от днес
© Pixabay

От днес пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Осигурена е възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания и да им бъдат направени рентгенови снимки. 

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответния ДКЦ или медицински център.

От МЗ с много важна информация за пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

В списъка с безплатни лекарства са включени: 

·        Cefuroxime
·        Azithromycin
·        Levofloxacin
·        Enoxaparin
·        Nadroparin
·        Bromhexine
·        Budesonide - Inhalation powder
·        Dexamethasone
·        Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия. 

Радина Лазарова
1648 1

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.09.17 | 08:17

1
Моргите масово пишат умрелите като умрял от лъжата К.вид... Защото за всеки умрял, те получават награда от правителствения бюджет! Ето как сатанистите раздуват лъжата К.вид.

Добави коментар

Водещи новини