Имунизирани са 64 процента от всички работещи в областта на сценичните изкуства

  • 14 септември 2021 17:17

  • 399
  • 0
Имунизирани са 64 процента от всички работещи в областта на сценичните изкуства
© Булфото (архив)

Министърът на културата Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си обяви по време на пресконференция, че в областта на сценичните изкуства вече са имунизирани 64 процента от всички работещи там, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Числата вървят всеки ден нагоре и мисля, че в тази област ще бъдем национални рекордьори, каза Минеков. По думите му това е успех, постигнат след писмото, в което той призова за имунизация на работещите в културата.

Заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева съобщи, че са осигурени заплатите на работещите в областта на сценичните изкуства до 31 март 2022 г. По думите й това е станало, след като няколко няколко месеца се е работило и успешно е била финализирана дейността по осигуряване на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства по време на пандемията.

Заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов заяви, че след първи януари 2021 година минималните работни възнаграждения в музеите и галериите ще бъдат съобразени с ръста на минималната работна заплата. "Това се случва благодарение на нов колективен браншови трудов договор с работещите в сектора. Това е нещо, което досега не беше постигано", каза Славов.

Христо Мутафчиев към здравния министър: Как така ние ще предлагаме мерки?

Голяма част от пресконференцията бе посветена на гласуваната на 10 септември от парламента финансова подкрепа подкрепа за Министерството на културата. 16,7 милиона лева са планирани за помощ на артисти-изпълнители и творчески проекти в извънредната епидемична обстановка, както и за покриване на увеличените разходи за електрическа енергия на държавните и общинските културни институти.

Борислав Геронтиев е подал молба за освобождаване от поста директор на националния фонд "Култура" (НФК), съобщи заместник-министърът на културата Весела Кондакова. След нелека по думите ѝ процедура е избран нов директор и това е д-р Мирена Станева. Тя енергично се захвана с немалкото задачи които предстоят пред фонда, каза Кондакова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини