Лондон препоръча децата над 12-годишна възраст да се ваксинират

  • 13 септември 2021 20:58

  • 653
  • 0
Лондон препоръча децата над 12-годишна възраст да се ваксинират
© gettyimages

Главните здравни инспектори на четирите провинции на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - препоръчаха днес ваксинация срещу коронавируса на децата от възрастовата група 12-15 години, които са в добро здравословно състояние, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Тази препоръка противоречи на изводите на специална комисията, която наблюдава ваксинационната кампания във Великобритания. Преди около 10 дни комисията каза, че няма основание деца в добро здраве на възраст от 12 до 15 години да бъдат ваксинирани срещу COVID. Комисията обаче препоръча да бъде потърсено мнението и на други здравни експерти и така се стигна до становището на главните здравни инспектори на четирите провинции.

Около 1 млн. ученици ще започнат присъствено учебната година в Ню Йорк

Това становище де факто означава, че трите милиона подрастващи в тази възрастова група ще могат да получат по една доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Главните здравни инспектори на провинциите обаче поискаха от специалната комисия да се произнесе дали на децата от групата 12-15 години трябва да се поставя и втора доза от ваксината, когато има на разположение повече научни данни за нуждата от такава. Сега правителствата на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще трябва отделно да вземат окончателно решение по въпроса.

В Англия от здравните власти вече бе поискано да се подготвят за ваксинация на деца от групата 12-15 години, ако главните здравни консултанти го препоръчат. В своята препоръка главните здравни консултанти отчитат въздействието на пандемията върху образованието на подрастващите и подчертават, че ваксинацията може да позволи да се намалят, но не и да се елиминират нарушенията в образователния процес, причинени от разпространението на заразата.

В Обединеното кралство децата над 12 години със здравословни проблеми, които ги правят уязвими за коронавируса, от известно време имат възможност да се ваксинират. Младежите на 16-17 години също вече имат право да се ваксинират, ако поискат.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини