Министър Кацаров коментира дали у нас ще се прилага трета доза на COVID ваксина

  • 09 септември 2021 18:12

  • 1185
  • 7
Министър Кацаров коментира дали у нас ще се прилага трета доза на COVID ваксина
© Булфото архив

Нямаме законов срок, в който да вземем решение дали да пристъпим към поставяне на трета доза от ваксините срещу COVID-19. Това заяви в кулоарите на парламента служебният здравен министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има, по време на обсъждането на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26495

Той очаква становището на Експертния съвет по имунопрофилактика, който заседава днес.

Имунолог разкри какъв е имунитетът на един преболедувал и един ваксиниран

Министър Кацаров уточни, че им е поставил четири въпроса, на които да отговорят: удачно ли е да се поставя трета доза, колко време е необходимо между втората и третата доза, може ли да се прилага различна трета доза от първоначалната ваксинация и на какви хора е подходящо да се прилага. Той допълни, че все още няма решение на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

По думите на министъра, ако се вземе такова решение, то ще е по подобие на това, което са взели други европейски страни за "оф лейбъл" употреба на такава трета доза. "Надявам се експертният съвет, който съм назначил, да ми даде своето становище. Ако то е отрицателно и те смятат, че не трябва и няма условия да се прилага трета доза, ще чакаме решението на ЕМА. Ако е положително, ще предприемем стъпките за прилагането на такава доза незабавно. Очаквам отговори днес до края на деня", добави той.

От следващата сряда болните от COVID-19 ще имат право да получават безплатни медикаменти за лечение, каза още здравния министър в кулоарите на НС.

Кацаров поясни, че преди ден е имало заседание Надзорния съвет на НЗОК, в което са одобрили промени в методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ, като има увеличение на средствата. По думите му сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение (домашно лечение - бел.р.) на пациенти. Добави, че тази методика е била съгласувана с БЛС. Той е имал среща с неговия председател и шефове на столични ДКЦ-та, които по думите му били много доволни за т.нар . COVID - зони. По думите му от тези 39 първоначални COVID - зони, се надява да се увеличат поне на 150 в рамките на седмица или две. Така пациентите ще има възможност да се обслужват амбулаторно, обясни министър Кацаров. Той поясни, че утре излиза и в Държавен вестник решението на НЗОК със списъка от лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19. Това по думите му се случвало за първи път, тъй като НЗОК досега финансирала домашно лечение на хронични заболявания. За пръв път тя ще финансира едно остро заболяване като COVID-19, a лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания също, каза Кацаров. За целта пациентът трябва да мине през някоя от COVID - зоните в болниците или ДКЦ - тата, да му бъде направен амбулаторен преглед и да получи безплатни лекарство.

Кацаров поясни, че всички COVID - зони възможността да получат безвъзмездно апаратура до 50 000 лева, която може да бъде подвижен ренгенов апарат, ехограф, апарат за лабораторна диагностика или това, което преценят, че им е необходимо.

Кацаров уточни още, че имат на склад пулсоксиметри, които сега ще изпратят на всички тези COVID - зони. Всеки един от тези центрове по думите му ще получи по 30-40 пулсоксиметри. Те на своя страна можели да ги предоставят на пациентите, за да могат те вкъщи да си мерят сатурацията, за да може да сигнализира на лекаря при нужда и да бъде хоспитализиран.

"Много съм доволен, защото се положиха много усилия", каза още Кацаров. Той посочи, че сме в разгара на вълната и така очаква от следващата сряда лекарите да могат да изписват тези безплатни лекарства.

Иначе в началото министърът коментира и бюджета за здраве, като поясни, че заложените средства в него са напълно достатъчни. Той поясни, че е възникнала допълнителна нужда от средства за ремдесивир, но това било въпрос, който можело да бъде уреден. Министърът поясни, че разчетите са направени за най-лошата ситуация. Кацаров поясни, че параметрите от 200 млн.лева се запазват, но са говорили депутатите евентуално да се добавят допълнително сума за лекарствени продукти в порядъка от 10-15 млн. лева. Това според него би дало повече спокойствие в тази вълна.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26495

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1185 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2021.09.09 | 23:56

7
Я па тоа, да не решава той. Вие как мислите?

2021.09.09 | 19:28

6
Монголия 89% ваксинирани и са пламнали с корона вирус. Ваксинираните разнасят вируса и заразяват.

2021.09.09 | 19:10

5
Тия не се умориха да говорят глупости вече две години

2021.09.09 | 19:07

4
Къде да наема валяк да ги прегаза сичките ви мерки пyткии
..

2021.09.09 | 18:48

3
Май Радеф ще има нужда от повече от един Бял Автобус, да си събере всичките недоразумения.

2021.09.09 | 18:35

2
Хайде , бягайте да се боцнете ! Заведете и децата си ! Така идиотите по - бързо ще свършат !

2021.09.09 | 18:33

1
След 3 - тата доза ще има четвърта и т.н. ! Ваксините не само са безполезни ! Те убиват ! Ще ви боцкат докато сте живи и не умрете !

Добави коментар

Водещи новини