Израелско проучване: Бустерните дози на COVID ваксините значително повишават защитата

  • 02 септември 2021 15:27

  • 686
  • 1
Израелско проучване: Бустерните дози на COVID ваксините значително повишават защитата
© Getty images

Предварителни данни от израелско проучване показват, че бустерни (допълнителни) дози на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer са ефективни за увеличаване на личната защита срещу коронавируса, като рискът от потвърдена инфекция спада с 11,4 пъти 12 и повече дни след поставяне на допълнителната доза, а рисът от тежко прекарване на COVID заболяване спада повече от 10 пъти, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Израел беше първата държава, предложила бустерна ваксина на своите граждани, насърчавайки надеждите за подобен подход, който да помогне за ограничаване на разпространението на вируса и в Съединените щати.

Великобритания ще поставя трета доза от ваксина срещу COVID на хора с потиснат имунитет

Проучването включва повече от милион души, които са на възраст 60 или повече години, като авторите твърдят, че "демонстрира ефективността на третата доза ваксина както за намаляване на предаването, така и за тежко заболяване".

Резултатите от проучването все още изискват по-убедителни данни, за да бъдат рецензирани, се посочва в информацията. Широкото разпространение на бустерна ваксинационна доза изисква хората вече да са напълно ваксинирани, което прави резултатите приложими само за части от населението с вече развит имунитет.

Докато Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) не са в състояние да предоставят категорични данни за връзката между инфекцията и ваксинациите, наличните понастоящем данни показват, че по-голямата част от предаванията на коронавирусната инфекция в САЩ се случват сред неваксинирани лица.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
686 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дона

2021.09.02 | 17:11

1
Затова бълват новозаразени всеки ден!!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини