Заради Делта варианта: Ефективността на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" е намаляла

  • 25 август 2021 06:47

  • 3463
  • 3
Заради Делта варианта: Ефективността на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" е намаляла
© Getty Images/Guliver

Ефективността на ваксините срещу КОВИД-19 на американските компании Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna) е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта на новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември до април. Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.

Две дози от ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" пазят от Делта щама

Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините.

Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна, цитира БТА.

Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
3463 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.08.25 | 08:21

3
Ха ха ха ха абе докато не се надигнем да ви разкараме няма да мирнете с ваксинките Сега вълна щото малко са ни ваксините
аз

2021.08.25 | 08:00

2
Не знаех, че въобще имало ефетивност, пък тя даже намаляла.
Омикрон Варианта

2021.08.25 | 06:57

1
Ида, ида, аз съм кръстоска на ковида с е6ола. Ще серете кръв с червени очички.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини