ЕМА: Пълната ваксинация защитава от всички щамове на COVID-19

  • 04 август 2021 18:07

  • 1579
  • 3
ЕМА: Пълната ваксинация защитава от всички щамове на COVID-19
© Getty images

Пълната ваксинация е ключът към защитата срещу коронавируса, включително „делта“ варианта. Това се посочва в съвместно изявление, публикувано в сряда от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, предава ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„Пълната ваксинация с някое от одобрените от ЕС лекарства осигурява високо ниво на защита срещу тежки заболявания и смърт от коронавирус, включително „делта“ щама“, се отбелязва в документа. „А най-високото ниво на защита се постига, след като измине достатъчно време (7 -14 дни) от последната доза ваксина“.

Имайки това предвид, организацията призова хората, които все още не са се ваксинирали, да започнат процеса и да се ваксинират своевременно, а властите в европейските страни да обмислят възможността за намаляване на интервала между първата и втората доза в рамките на установените ограничение, особено за тези хора, които са в рисковите групи.
ЕК одобри нов договор с Novavax за потенциална ваксина срещу COVID-19

Документът също така обръща внимание на факта, че случаите на заразяване с коронавирус сред ваксинираните хора не означава, че ваксините не работят. „Ваксините срещу коронавирус са ефективни“, каза Фъргюс Суини, ръководител на отдела за клинични изпитвания и производство на EMA. „Въпреки това, докато вирусът продължава да циркулира, ще продължим да наблюдаваме огнищата на инфекция сред ваксинираните хора.

Това не означава, че ваксините не работят. Ваксинираните хора са много по-добре защитени от тежко протичане на коронавируса, отколкото неваксинираните хора, така че трябва да положим усилия за пълна ваксинация на хората при първа възможност“. В същото време организациите призовават за спазване на националните разпоредби и за поддържане на мерки като носене на маски и социално дистанциране, дори за хора, които са били напълно ваксинирани, предаде "Фокус".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
1579 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.08.05 | 08:11

3
А от вас кое ни защитава?

2021.08.04 | 23:20

2
Arbeit macht frei -> ваксината ви прави свободни

2021.08.04 | 18:59

1
Ей ЕМА, що не си е. ете майката

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини