Гледай на живо

Очаквайте в 12:00 часа ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

„Пфайзер“ и „Модерна“ включват повече деца на възраст между 5 до 11 г. в изпитванията си на ваксините

  • 27 юли 2021 09:32

  • 529
  • 1
„Пфайзер“ и „Модерна“ включват повече деца на възраст между 5 до 11 г. в изпитванията  си на ваксините
© Pixabay

Компаниите „Пфайзер“ и „Модерна“ обявиха, че увеличават бройката на децата във възраст от 5 до 11 г., които ще участват в клиничните изпитвания на ваксините им, пишат световните медии. Причината – натиск от страна на американската Администрация по храните и лекарства, за да се установи с точност каква е честотата на странични ефекти върху сърцето в тази група.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26624

Администрацията поиска от двете компании да включат 3000 деца в тези възрасти в клиничните си изпитвания, или двойно на това, което беше планирано, за да се даде адекватна оценка на риска от редки странични ефекти като миокардит или перикардит, както и други сърдечни възпаления, твърдят анонимни източници на „Ню Йорк таймс“.

Този тип странични ефекти са изключително редки, като за момента установената честота е 12,6 случая на 1 милион поставени втори дози, твърдят от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на Щатите.

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е разрешена за деца от 12-годишна възраст нагоре, а тази на „Модерна“ само от 18 години нагоре, предаде бТВ.

Доц. Атанас Мангъров: Задължителното ваксиниране е фашизъм

„Пфайзер“ вече стартираха своите клинични проучвания при малки деца и до 11-годишна възраст още през март, като се очаква първите резултати от тях да станат ясни през септември или октомври.

„Модерна“ започна тестването на препарата си върху деца също през март, като надеждата е ваксината да бъде разрешена за тази възрастова група в края на 2021 г. или началото на 2022 г.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26624

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
529 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Дона

2021.07.28 | 12:33

1
Поне децата оставете намира!!!

Добави коментар

Водещи новини