Антибиотикът азитромицин не е по-ефективен от плацебо за предотвратяване на Ковид-19

  • 20 юли 2021 11:43

  • 662
  • 1
Антибиотикът азитромицин не е по-ефективен от плацебо за предотвратяване на Ковид-19
© Pixabay

Антибиотикът азитромицин не е по-ефективен от плацебо за предотвратяване на симптомите на Ковид-19 при нехоспитализирани пациенти и дори може да доведе до настаняването им в болница, сочат данните от проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско, цитирани от изданието Юрикалърт, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25467

"Тези констатации не подкрепят рутинната употреба на азитромицин при лечението на вируса SARS-CoV-2 в амбулаторни условия", казва водещият автор на изследването Катрин Олденбург.

Проучването е проведено съвместно със Станфордския университет. В него са участвали 263 пациенти с положителни тестове за новия коронавирус, които са направени седем дни преди началото на изследването. Нито един от тях не е бил настанен в болница. В рамките на изследването на случаен принцип са избрани 171 пациенти, на които е дадена единична доза от 1,2 грама азитромицин, а останалите са получили плацебо.

На 14-ия ден от проучването 50 на сто от участниците не са имали никакви симптоми и в двете групи. На 21-ия ден петима от пациентите, които са получили азитромицин, са били хоспитализирани с тежки симптоми на новия коронавирус. Нито един от тези на плацебо не е бил настанен в болница.

Учените стигат до извода, че лечението с една доза азитромицин сравнена с плацебо не води до по-голяма вероятност от излекуване от Ковид-19.

Широкоспектърният антибиотик азитромицин масово се изписва при лечението на Ковид-19 в САЩ и по целия свят. "Хипотезата е, че има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на развитието на заболяването, ако се предприеме лечение рано. Ние обаче не смятаме, че това е така", казва Олденбург.

Заключенията от изследването са публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация. 

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
662 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
АѝЯЯ

2021.07.20 | 12:20

1
Това не е вярно! Пълна лъжа е! Аз се излекувах с него. На третия ден след приема му вече бях без температура. Защо лъжате гадове.

Добави коментар

Водещи новини