Отчаяни за ваксини иранци се стичат в Армения

  • 18 юли 2021 06:33

  • 1307
  • 0
Отчаяни за ваксини иранци се стичат в Армения
© Pixabay

Хиляди иранци отидоха в Армения за ваксини, докато в Иран броят на новите случаи и жертвите нарастват с всеки изминат ден поради разпространението на варианта Делта и съществува опасност болниците да се окажат претоварени, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25310

В бившата съветска република ваксинационната кампания остава бавна поради широкоразпространеното недоверие към ваксините. Властите поставят безплатни дози и на чуждите посетители, от което се възползват иранците, опасяващи се за живота си и нежелаещи да чакат повече, информира БТА.

"Просто искам тя да получи инжекцията възможно най-бързо", казва Ахмад Реза Багери, 23-годишен бижутер, сочейки майка си, която е диабетичка. Двамата се готвеха за 20-часово пътуване до арменската столица Ереван. Чичото на Багери вече е получил първата си доза в този град и очаква скоро втората.

Подобни истории се разпространяват в иранските социални медии през последните седмици, докато хиляди иранци се насочват към Армения с автобуси и самолети. И.д. премиерът Никол Пашинян заяви миналата седмица, че близо половината от 110-те хиляди ваксинирани в Армения са чужденци, включително постоянно пребиваващи. Страната поставя ваксини на АстраЗенека, Спутник V и КоронаВак.

Аржентина получи първите си 3,5 милиона дози от ваксината на "Модерна"

Иран е страната с най-голям брой жертви в Близкия изток, но по-малко от 2 на сто от 84-милионното население е получило две дози, отбелязва АП. Подложената на санкции страна внесе някои руски и китайски ваксини, присъедини се към програмата КОВАКС и разработи три собствени ваксини, но дозите все още са малко. Властите все още не са започнали да ваксинират други групи от населението, освен медиците и лицата навършили 60-годишна възраст, като обещават, че масовата ваксинация ще започне през септември.

Но въпреки че арменските власти насърчават ваксинационния туризъм, броят на иранците в центровете на ваксинация накара Ереван да затегне правилата. Миналата седмица правителството постанови, че чужденците могат да получават ваксини само в пет мобилни клиники на АстраЗенека в арменската столица и трябва да са прекарали най-малко 10 дни в Армения - очевиден опит да бъде подкрепен туристическият сектор, отбелязва АП. 

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
1307 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини