ЕМА се въздържа от препоръки относно смесването на ваксините срещу COVID-19

  • 15 юли 2021 07:16

  • 629
  • 1
ЕМА се въздържа от препоръки относно смесването на ваксините срещу COVID-19
© Pixabay

Европейската агенция по лекарствата (EMA) се въздържа от препоръки относно смесването на на ваксините срещу COVID-19 от различни производители, като заяви, че е рано да се потвърди дали и кога ще е необходима допълнителна подсилваща доза, предава Reuters. Регулаторният орган обаче заяви, че ваксините от две дози, като тези от Pfizer, AstraZeneca и Moderna, са необходими за защита срещу бързо разпространяващия се вариант „Делта“.

В опит да се справят с нарастващите инфекции и недостига на ваксини, държавите тестват дали даването на различна от първата втора доза може да подсили имунитета при хората и да преодолее разликата между наличността на ваксини.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

EMA не даде окончателни препоръки за смяна на дозите, но посъветва страните да вземат предвид няколко условия. „За да отговорят на тези нужди и да увеличат обхвата на ваксинацията, страните могат да адаптират своите стратегии... въз основа на епидемиологичната ситуация и разпространението на варианти, както и на развиващите се доказателства за ефективността на ваксината срещу вариантите на коронавируса“, се казва в изявление на EMA.

Изследване от Оксфорд миналия месец установи, че смесването на ваксините, при което инфекция от ваксината на Pfizer се прави четири седмици след поставянето на AstraZeneca, ще доведе до по-добри имунни реакции, отколкото даване на втора доза AstraZeneca, информира "Фокус".

Германия препоръчва на хората с първа доза от "АстраЗенека" да изберат друга ваксина за втората доза

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) изчисли, че вариантът „Делта ще представлява 90% от циркулиращите щамове на COVID-19 в Европейския съюз до края на август. Вариантът, идентифициран за първи път в Индия, доведе до нарастване на случаите в световен мащаб и отмени плановете за икономическо възстановяване.

„Винаги следваме науката, експертизата и оценката от ECDC и EMA. Но също така трябва да сме подготвени и готови, ако (или) кога може да са необходими бустерни изстрели “, каза говорител на Европейската комисия.

Световната здравна организация заяви в сряда, че „Делта“ да се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб през следващите месеци. Главният учен на организацията посъветва хората да не смесват ваксини, казвайки, че подобни решения трябва да бъдат оставени на органите на общественото здравеопазване.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тиквата - на разпит

2021.07.15 | 07:21

1
Заплашил заплашил свидетел на престъпленията му: "Като ядете месо вкъщи, гледайте на не е вашия мъж и баща".

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини